Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
FAST εκμετάλλευση

Ως τριτοκοσμικοί αντιμετωπίζονται Ελληνες και Φιλιππινέζοι ναυτεργάτες στα δύο πλοία του Παναγόπουλου που δουλεύουν στη γραμμή της Φινλανδίας

Σύγχρονες γαλέρες αποτελούν για τους Ελληνες ναυτεργάτες τα δύο επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία «SUPERFAST VII» «SUPERFAST VIII», του Π. Παναγόπουλου, τα οποία είναι δρομολογημένα στην τακτική γραμμή Ροστόκ Γερμανίας - Χάνκο Φινλανδίας. Ο Παναγόπουλος, αυθαίρετα και δείχνοντας τη... φιλοπατρία των εφοπλιστών, μεταχειρίζεται ως τριτοκοσμικούς τους Ελληνες και Φιλιππινέζους ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα δύο πλοία και αρνείται να ισχύει και γι' αυτούς η σύμβαση που έχει υπογράψει με τα φινλανδικά συνδικάτα.

Η Συλλογική Σύμβαση έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρίας και των φινλανδικών ναυτεργατικών συνδικάτων και περιέχει ρητή διάταξη ότι οι όροι «ίσης αμοιβής και εργασίας ισχύουν για όλο το πλήρωμα ανεξάρτητα από εθνικότητες». Συνεργό στην επιχείρηση μετατροπής των Ελλήνων σε ναυτεργάτες... τριτοκοσμικού τύπου ο εφοπλιστής έχει την ίδια την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, εν κρυπτώ έχει συμφωνήσει με τον εφοπλιστή από τις 4 του Απρίλη 2001! Χτες η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έστειλαν επιστολή απαιτώντας από την ΠΝΟ να σταλεί στη Φινλανδία αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών ενώσεων και από κοινού να επιβληθεί αγωνιστικά η εφαρμογή της σύμβασης.

Τα δύο πλοία του Π. Παναγόπουλου έχουν δρομολογηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή από τις αρχές του περασμένου Μάη με 85 ναυτεργάτες πλήρωμα το καθένα. Από αυτούς οι 30 περίπου είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι Φινλανδοί, Γερμανοί, Σουηδοί και Φιλιππινέζοι. Η παραβίαση της σύμβασης διαπιστώθηκε από τα δύο ελληνικά ναυτεργατικά σωματεία κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας τους στα δύο πλοία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Στις 11 του Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διοίκησης της ΠΝΟ, κάτω από την πίεση των εκπροσώπων των ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αποφασίστηκε πριν τελειώσει ο Σεπτέμβρης να μεταβεί αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών ενώσεων στη Φινλανδία για να καθοριστούν από κοινού με τα φινλανδικά συνδικάτα οι κινητοποιήσεις για την εφαρμογή της σύμβασης. Ηρθε ο Οκτώβρης και ακόμα η απόφαση της 11ης του Σεπτέμβρη δεν έχει υλοποιηθεί. Η Ενωση Μηχανικών και οι Θερμαστολαδάδες απαιτούν να σταλεί αντιπροσωπεία άμεσα στη Φινλανδία και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ