Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Κατάληψη του δημαρχείου

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο δήμο στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μέρους των υπηρεσιών καθαριότητας απο την δημοτική αρχή

Με δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και ημίωρη συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Πάτρας απάντησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο δήμο, στην επικείμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τμήματος της καθαριότητας από την πλευρά της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του 70% των πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.

Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο και με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Οχι στην ομηρία των εκτάκτων. Προσλήψεις τώρα μόνιμου προσωπικού», δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τις αγωνιστικές κιητοποιήσεις προκειμένου να μην περάσουν οι αντιλαϊκές επιλογές της δημοτικής αρχής.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων μοναδικη παραφωνία αποτέλεσε η προκλητική παρουσία της αστυνομίας, η οποία αποχώρησε μετά από έντονη παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ σε συνδυασμό με την κατακραυγή των εργαζομένων. Στη συνάντηση που είχαν μέλη του ΔΣ των Σωματείων και οι εργαζόμενοι με τον δήμαρχο της Πάτρας, Ευάγγελο Φλωράτο, κατά τη διάρκεια της ημίωρης κατάληψης, φάνηκε ξεκάθαρα η στοχοπροσήλωση του δημάρχου που εκλέχτηκε με την ΝΔ, στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Με πρόσχημα την αδυναμία εκτέλεσης έργου απο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η δημοτική αρχή επιδιώκει για αρχή να αναθέσει το 70% της καθαριότητας σε ιδιώτες - εργολάβους, με το υπέρογκο ποσό του 1,3 δισ. δραχμών, διαλύοντας ουσιαστικά τις δημοτικές υπηρεσίες. Στην ουσία επιδιώκεται η λειτουργία του δήμου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου σιγά σιγά θα εισαχθούν και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η αλήθεια όμως είναι - όπως την εξέφρασαν οι εργαζόμενοι - πως για την ελλειπή καθαριότητα του δήμου φταίει η δημοτική αρχή που όχι μόνο δεν προσλαμβάνει διπλάσιο μόνιμο προσωπικό όπως απαιτείται, αλλά και δεν προχωρά στον εκσυγχρονισμό των μέσων καθαρισμού και την αξιοποίηση των υπαρχόντων, με προφανή στόχο την απαξίωση των υπηρεσιών και την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων προς όφελος των ιδιωτών.

Αλλωστε, με ευθύνη του Ε. Φλωράτου, εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για την υπηρεσία καθαριότητας απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το ήδη λειψό προσωπικό να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στα επιχειρήματα αυτά των εργαζομένων φάνηκε η απόλυτη ένδεια του Ε. Φλωράτου αλλά και η προσπάθειά του να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, αφού το μόνο που κατάφερε να ψελίσει ήταν: «Ας το δοκιμάσουμε και θα δούμε», για να εισπράξει ακαριαία τη χλεύη των εργαζομένων.

Μετά την κινητοποίηση τα ΔΣ των σωματείων του δήμου συνεδρίασαν και αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα, με ενημέρωση του λαού της πόλης και σύσκεψη φορέων που θα γίνει τη Δευτέρα, 15 του Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο. Η πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Πάτρας Τασία Κυριακοπούλου, δηλωσε στο «Ρ» πως «οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου που θα λειτουργήσει σε βαρος τόσο των εργαζομένων όσο και των δημοτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ