Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
«Χάρτινο» το ογκώδες κατηγορητήριο

Μόνο σαν μια ιστορία κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από τις διωκτικές αρχές, με στόχο την παρουσίαση «αντιτρομοκρατικού» έργου, μπορεί να θεωρηθεί η περίφημη εμπλοκή του Αβραάμ Λεσπέρογλου στις υποθέσεις της λεγόμενης «Αντικρατικής Πάλης», που άρχισαν να εκδικάζονται χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της δίκης, εξετάστηκαν 13 μάρτυρες του κατηγορητηρίου - μεταξύ των οποίων και αυτόπτες - και κανένας από αυτούς δεν κατέθεσε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την 1-4-1985 έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα, στη ληστεία της χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως στις 6-5-1985 έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Γαλάτσι και στο φόνο των αστυνομικών Γ. Πανταζόπουλου και Μιχ. Τσιμπούρη. Αντίθετα, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Α. Λεσπέρογλου κάποιον από τους δράστες.

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν, ειδικότερα, οι συγγενείς του άτυχου εισαγγελέα, Σοφία Θεοφανοπούλου (σύζυγος), Αλ. Θεοφανόπουλος (γιος), Λεων. Θεοφανόπουλος (αδελφός) και Ασπασία Αρβανίτου (αδελφή). Είπαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για τη δολοφονία του ανθρώπου τους, πέρα από αυτά που τους ανέφερε η αστυνομία, ούτε για τον Α. Λεσπέρογλου και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί κλήθηκαν να καταθέσουν. «Δε θέλω πια να βρίσκομαι σε μια αίθουσα δικαστηρίου και να βλέπω πότε τον ένα και πότε τον άλλο υποτιθέμενο δολοφόνο του άνδρα μου», ξέσπασε κάποια στιγμή η Σοφία Θεοφανοπούλου.

Οι μάρτυρες Ι. Βαρακατσάνος, Χρ. Σχίζας, Νικ. Ξένος, Γ. Μπουμπούρακας και Δημοσθ. Σγουρίδης έπεσαν σε αντιφάσεις σε σχέση με τις προδικαστικές καταθέσεις τους, ωστόσο απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του κατηγορουμένου κάποιο από τα δύο ύποπτα άτομα με μοτοσικλέτα που είχαν αντιληφθεί έξω από το σπίτι του εισαγγελέα πριν και μετά τη δολοφονία του. Περίεργη, τέλος, ήταν η «κατάθεση» του αστυνομικού Παναγιώτη Γκουλιάρα, που τότε υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο μάρτυρας αυτός κλήθηκε για πρώτη φορά να καταθέσει. Είχε ερευνήσει στο παρελθόν τις υποθέσεις της «Αντικρατικής Πάλης», αλλά δε θυμόταν τίποτα σχετικό, όπως ισχυρίστηκε.

Για την «υπόθεση Σκλαβενίτη» κατέθεσαν ο νυχτοφύλακας Γ. Βουκελάτος και ο αυτόπτης μάρτυρας Δημ. Μιχαλάς. Και αυτοί αρνήθηκαν ότι ο κατηγορούμενος ήταν ένας από τους τρεις δράστες. Κατέθεσε, επίσης, η Βασιλική Τσερκέζη, γειτόνισσα του Χρ. Τσουτσουβή.

Η συνήγορος υπεράσπισης Τασία Χριστοδουλοπούλου σχολίασε ότι «από τις καταθέσεις των μαρτύρων αποκαλύπτεται πως όλο το υλικό της δικογραφίας είναι εντελώς ασθενές για να στηρίξει κακούργημα, αλλά και την οποιαδήποτε ανάμειξη του κατηγορουμένου με τις κρινόμενες υποθέσεις». Νωρίτερα, ο ίδιος ο Α. Λεσπέρογλου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και απέδωσε την εμπλοκή του σε «πολιτικές καθαρά σκοπιμότητες και παραγωγή αντιτρομοκρατικού έργου». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την εξέταση και άλλων μαρτύρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ