Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Συνέχεια στο παζάρι εντός πλαισίου ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται τα παζάρια Ελλάδας - ΠΓΔΜ για μια συμφωνία για το ονοματολογικό της γείτονος, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη χώρα του, είπε ότι «έχει γίνει πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα» και ότι «μόνο το θέμα που αφορά στη διεθνή χρήση του ονόματος δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώνει επίσης τους όρους της ταυτότητας, της εθνικότητας και της γλώσσας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως θα γίνει στην ΠΓΔΜ ένα δημοψήφισμα επί του ονόματος που ενδεχομένως να συμφωνηθεί. Επέμεινε, επίσης, ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση και γι' αυτό δεν χρειάζεται η αλλαγή Συντάγματος, αφού το όνομα που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό δεν θα έχει καμία επιρροή στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε.

Σε άλλη συνέντευξή του σημείωσε ότι Αθήνα και Σκόπια δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση και ότι αν γίνει συνάντηση ξανά με τον Ελληνα ομόλογό του, θα σημαίνει ότι «υπάρχει πιθανότητα για μια λύση που να είναι αποδεκτή από τους πολίτες και των δυο χωρών». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι έτσι και αλλιώς θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στις 16 - 17 Μάη, στη Σόφια.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη "Μακεδονία" από το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και ότι, όπως ο ίδιος πιστεύει, «η Ρωσία δεν θα κάνει τίποτε το "απρεπές" για να εμποδίσει το δικαίωμα πάνω από το 75% του πληθυσμού που έχουν αποφασίσει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχες δηλώσεις πραγματοποίησε και ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ.

Πρέπει, παραπέρα, να καταγραφεί το γεγονός ότι ο Ζάεφ, όπως σημειώνουν ΜΜΕ της γείτονος, βρίσκεται σε «συζητήσεις» προκειμένου να επιτύχει αύξηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίλυση θεμάτων που έχει μπροστά.

Ακόμα, τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι ο Ζάεφ συναντήθηκε χτες με τον Γερμανό πρέσβη στα Σκόπια Τ. Γκέρμπεριτς, ο οποίος τόνισε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τη «βούληση της "Μακεδονίας" να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Οι δηλώσεις Ζ. Ζάεφ και Ν. Ντιμιτρόφ προκάλεσαν την αντίδραση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, ο οποίος σημείωσε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει «να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Οτι θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μία μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Επίσης, προκάλεσαν νέα κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, την ώρα που και οι δύο αποδέχονται και στηρίζουν την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, έβαλε θέμα για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «διαπραγματευτική ανικανότητα».

Κύκλοι του ΥΠΕΞ απάντησαν ότι «η ΝΔ θέλει να κάνει αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου» και επιδεικνύει «ανευθυνότητα» στο χειρισμό των «εθνικών θεμάτων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωνε χτες ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «τη μεγάλη προσπάθεια» για αμοιβαία αποδεκτή λύση με αλλαγές στο Σύνταγμα και χρήση του νέου ονόματος «erga omnes», λέγοντας πως μόνο έτσι μια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη. Επέμεινε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει για λύση, να πάει χαμένο» και κάλεσε τη ΝΔ να δείξει υπευθυνότητα, να σταματήσει να ψαρεύει στα «θολά νερά» του εθνικισμού και να στηρίξει την «εθνική γραμμή» (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό κ.λπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχει» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια (2018-05-02 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι επαφές του Ν. Κοτζιά στην ΠΓΔΜ (2018-03-23 00:00:00.0)
Τα Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο εντατικών σχεδιασμών και αντιθέσεων (2018-02-16 00:00:00.0)
Δηλώσεις περί «εφικτής λύσης» (2018-02-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις στο φόντο ευρωατλαντικών σχεδιασμών (2018-02-02 00:00:00.0)
«Σπρώχνει» προς ΝΑΤΟ και ΕΕ (2017-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ