Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο πολυεπίπεδων ανταγωνισμών

«Κοινωνική συνάντηση» Αναστασιάδη - Ακιντζί χτες

Από παλιότερο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί
Από παλιότερο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χτες το βράδυ η «κοινωνική συνάντηση» που είχε ξεκινήσει το απόγευμα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση γινόταν «με ανοιχτή ατζέντα», κατά τα λεγόμενα της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που φιλοξενεί τη συνάντηση, η οποία έχει χαρακτηρίσει το νέο αυτό ραντεβού «μια καλή ευκαιρία» για να ετοιμαστεί η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Παρά τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν εκτός από τις δύο πλευρές στην Κύπρο και άλλοι «εμπλεκόμενοι», το ενδιαφέρον για να προχωρήσει η διχοτόμηση του νησιού μέσα από ένα συμβιβασμό για την «επανένωση» του νησιού είναι μεγάλο, συνδέεται φυσικά πάνω απ' όλα με την προώθηση ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων στη «φλέγουσα» περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι η συνάντηση δεν είναι συνάντηση χαμηλών προσδοκιών, αλλά άτυπη συνάντηση χωρίς διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι νέα παρέμβαση για τις συνομιλίες για το Κυπριακό έκανε και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» μια νέα αποτυχία και προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πολλά λάθη έχουμε κάνει μέχρι τώρα... Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί όλοι». Είπε ακόμα ότι «μια προσεκτική μελέτη για τις περαιτέρω συνομιλίες είναι αναγκαιοτάτη πολύ περισσότερο σήμερα από άλλη φορά, ούτως ώστε με σύνεση, με καθαρό μυαλό, με πίστη, να προσέλθουμε στις συνομιλίες, αφού θα έχουμε εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι θα φτάσουμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα».

Και μεγάλο ενδιαφέρον για τον εξοπλισμό της Κύπρου

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του ρόλου που η Κύπρος καλείται να αναλάβει στις ιμπεριαλιστικές κόντρες και διεργασίες, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε μετά την τουρκική εισβολή, με το επιχείρημα ότι τάχα έτσι εξυπηρετούνται οι προσπάθειες επανένωσης του νησιού. Το θέμα συζητήθηκε στην επίσκεψη που έκανε πρόσφατα στην Κύπρο ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους.

Χτες, έγινε γνωστή και νέα σχετική παρέμβαση των ΗΠΑ, αυτήν τη φορά με σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής Ντέιβιντ Ν. Σισιλίνι με θέμα «τερματισμός του νόμου για εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο». Αποκαλύπτοντας τη σημασία που αποκτά όλη η Νοτιοανατολική Μεσόγειος για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ έναντι αντιπάλων τους, ο Σισιλίνι σημειώνει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος» και χαρακτηρίζει το εμπάργκο για την πώληση και μεταφορά στρατιωτικών όπλων στην Κύπρο «ετεροχρονισμένο», «ένα εμπόδιο στην παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι εκτιμάται πως η άρση του εμπάργκο όπλων «θα ενισχύσει την ασφάλεια ενός εταίρου - κλειδί στην περιοχή, θα ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο», αλλά και ότι «διασφαλίζοντας μια ισχυρή διεθνή συμμαχία, οι ΗΠΑ θα μπορούν καλύτερα να πολεμήσουν τις απειλές που προκύπτουν από το "Ισλαμικό Κράτος" και να προστατέψουν από την αυξανόμενη επιρροή των αντιπάλων μας στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ