Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
«Χημικά του ΝΑΤΟ» βλέπει ο Ρώσος ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, υποστήριξε πως τα δείγματα που πήρε προς ανάλυση το ελβετικό «Κέντρο Χημειοραδιολογικής Ανάλυσης» από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), σχετικά με τη φερόμενη «δηλητηρίαση» με χημικά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, έδειξαν πως βρέθηκαν στοιχεία του τοξικού χημικού στοιχείου ΒΖ, που συγκαταλέγεται στα χημικά όπλα δεύτερης κατηγορίας που προσβάλλουν πρόσκαιρα τον οργανισμό. Ο Λαβρόφ τόνισε πως η δεδομένη συνταγή βρισκόταν στο στρατό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και όχι της πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Λαβρόφ σε επόμενο σημείο ανέφερε πως πλέον η Ρωσία απευθύνθηκε στον ΟΑΧΟ, με το ερώτημα γιατί δεν ανέφερε την πληροφόρηση αυτή από το ελβετικό εργαστήριο της πόλης Σπιτς στα συμπεράσματα των ειδικών της. Πρόσθεσε ακόμα πως στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο τελευταίος «αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές από τις οποίες έχει "αδιάσειστα" στοιχεία περί ρίψης χημικών στη συνοικία Γκούτα της Συρίας επικαλούμενος το "απόρρητο"».

Η ανάνηψη των Σκριπάλ δείχνει ανάγλυφα πως πάνω τους «υπήρξε επίδραση κάποιου στοιχείου με χημικό τύπο πιο κοντά σε αυτόν που αναφέρουν οι ειδικοί από το εργαστήριο της Ελβετίας», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ