Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Προς «μίσθωση» εργαζομένων

Στην «ενοικίαση» εργαζομένων φαίνεται να στρέφεται η διοίκηση του «Ελληνικού Ταχυδρομείου» (ΕΛΤΑ). Υλοποιώντας στο ακέραιο την κυβερνητική πολιτική, δεν προωθεί τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αντίθετα, σε πρώτη φάση αναθέτει εργασίες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακολουθώντας το πρότυπο άλλων ελεγχόμενων από το δημόσιο εταιριών (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ).

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) πρόσφατα έστειλε εξώδικο στη διοίκηση του ΕΛΤΑ, σημειώνοντας ότι «με την εντολή ή ανοχή ή παρότρυνση της κυβέρνησης» ασκεί μεθόδους διοίκησης «μεσαιωνικού τύπου» και ότι προχωρά στην «ενοικίαση» εργαζομένων από πολυεθνική εταιρία.

Προσθέτει ότι η μέθοδος που επιλέγει η διοίκηση για να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά προβλήματα του Οργανισμού, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, είναι «ποινικά κολάσιμη», «ανήθικη και πολιτικά απαράδεκτη». Η ΠΟΣΤ προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν από τη μια να μην εγκρίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις και από την άλλη να "ενοικιάζονται" εργαζόμενοι για την αντιμετώπιση της δουλιάς». Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τη διοίκηση του ΕΛΤΑ να σταματήσει το «δουλεμπόριο των εργαζομένων» και να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις.

Κατά πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΤΑ Π. Κυριακόπουλος διαμήνυσε στην ΠΟΣΤ ότι δεν πρόκειται για «ενοικίαση», αλλά για σύμβαση έργου με μερικούς υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρίας, στην οποία ανατέθηκε η πληκτρολόγηση στοιχείων στο νέο πληροφοριακό σύστημα της Διεύθυνσης Οικονομικών του ΕΛΤΑ. Πρόσθεσε ότι σύντομα η εργασία τους θα ολοκληρωθεί και θα αποχωρήσουν. Σημειωτέον ότι ανάλογα κόλπα μετέρχεται η διοίκηση και στη θυγατρική των Ταχυμεταφορών, όπου - καθώς λέγεται - χρησιμοποιεί ευρέως τη μέθοδο των αναθέσεων έργου, απασχολώντας πολλούς εργαζομένους ιδιωτικών εταιριών, για μεγάλο διάστημα.

Ομως, όπως τονίζουν στην ΠΟΣΤ αλλά και στην Ομοσπονδία Εργαζομένων - ΕΛΤΑ, η «ενοικίαση» είναι στις σκέψεις της διοίκησης. Συμπληρώνουν ότι η ανάθεση έργου είναι ένα στάδιο πριν τη μίσθωση και ένα πρώτο βήμα προς τη χρησιμοποίηση ξένων προς το σώμα του ΕΛΤΑ εργαζομένων, για να διεκπεραιώνουν τις εργασίες της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ