Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Στο επίκεντρο η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Την σκυτάλη από τις έκτακτες κινητοποιήσεις με τις οποίες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν μαχητική απάντηση στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, παίρνει η ακόμα πιο εντατική προετοιμασία για τον φετινό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».

Τα σωματεία βρίσκονται καθημερινά «στο πόδι», απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη, οργανώνοντας την αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτά, δίνοντας μαχητική απάντηση και στην άγρια καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εναντίον του συλλαλητηρίου φοιτητών - μαθητών - εργαζομένων την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει εξορμήσεις και περιοδείες σε δεκάδες χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες, με τις οποίες τα σωματεία ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων, έκτακτων κινητοποιήσεων που οργανώνουν ως απάντηση στην επίθεση στη Συρία.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Από τις δεκάδες άλλες συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, μέχρι στιγμής τα ραντεβού έχουν οριστεί σε Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ηγουμενίτσα (10 π.μ., πεζόδρομος - ΟΤΕ), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καλαμάτα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου), Λάρισα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Νάξο (11 π.μ., παραλία), Νάουσα (9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Πάτρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Τρίκαλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία) και Χαλκίδα (10.30 π.μ., Στρογγυλό).

Αυτοί που μιλούν για «εθνική ομοψυχία» κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων από μια σειρά χώρους δουλειάς, με παράλληλη στάση εργασίας, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στο άνοιγμα της συνέλευσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπέρενγκ Σόκε, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που αναφέρθηκε στη νέα επίθεση των ιμπεριαλιστών στη Συρία και κατήγγειλε τα γνωστά προσχήματα με τα οποία «επενδύουν» την επίθεση οι πρωταγωνιστές της.

Τα βήματα που έχουν καταγραφεί στην ενίσχυση του Συνδικάτου συνόψισε στην εισήγηση ο πρόεδρός του, Γιώργος Στεφανάκης, ξεχωρίζοντας τις εκατοντάδες νέες εγγραφές, τη συγκρότηση επιτροπών σε χώρους δουλειάς, καθώς και ενός νέου επιχειρησιακού σωματείου.

Αναφερόμενος στην Πρωτομαγιά, τόνισε πως «η απεργία την 1η Μάη για τον κλάδο μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και η περίοδος συμπίπτει με την υπογραφή της κατάπτυστης Συλλογικής Σύμβασης στα Ξενοδοχεία», με την οποία οι ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ ΥΤΕ) επιβάλλουν δουλειά για έξι και εφτά μέρες τη βδομάδα.

Οσον αφορά τις επικίνδυνες εξελίξεις που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ο Γ. Στεφανάκης υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα σωματεία να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, οργανώνοντας τον αγώνα με κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. «Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός στενάζουμε για τα ματωμένα πλεονάσματα, η κυβέρνηση ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει εντάξει στον προϋπολογισμό της για στρατιωτικές δαπάνες το ποσό των 3 δισ. ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Αναφέρθηκε ακόμα στην παρέμβαση του επίτιμου προέδρου των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου, του ΣΕΤΕ, ο οποίος ανακοίνωσε στα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης» ότι... «προσπαθεί να μαζέψει 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών», την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα. «Αυτοί που επικαλούνται το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον, την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, είναι οι ίδιοι που κλέβουν τον ιδρώτα μας κάθε μέρα και σε καιρό ειρήνης για να θησαυρίζουν», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η συνέλευση υιοθέτησε ψηφίσματα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, της απαράδεκτης τιμωρίας φαντάρου επειδή μίλησε σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και της επίθεσης των δυνάμεων καταστολής εναντίον φοιτητών και εργαζομένων στην κινητοποίηση που έγινε το πρωί της ίδιας μέρας.

Στον κλάδο των Κατασκευών

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Ομοσπονδία μαζί με τα Συνδικάτα Οικοδόμων οργανώνουν συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.

Αυτήν τη βδομάδα, σχετικές πρωτοβουλίες έχουν προγραμματιστεί σήμερα Τετάρτη στο Ηράκλειο Κρήτης (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και αύριο Πέμπτη στη Λάρισα (11.30 π.μ., στο εργοστάσιο ΑΡΜΟΣ και Γενικό Συμβούλιο στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο).

Επίσης, αυτήν τη βδομάδα, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις θα γίνουν: Σήμερα Τετάρτη, στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή (11 π.μ. - 12 μ.). Αύριο Πέμπτη, στα εργοτάξια του στούντιο «Καραγιάννης» (ΤΕΡΝΑ) στο Μαρκόπουλο (11 π.μ. - 12 μ.), της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ (11 π.μ. - 12 μ.) και του «Παπαστράτου» στον Πειραιά (12 μ. - 1 μ.μ.). Την Παρασκευή 20/4, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου (11 π.μ.- 12 μ.).

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Παράλληλα με το πρόγραμμα εξορμήσεων των συνδικάτων σε χώρους δουλειάς, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει μια σειρά κεντρικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 20/4 θα γίνει πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Κιλκίς, ενώ στις 24/4 και 25/4 προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις σωματείων με Συλλόγους σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών εσπερινών σχολείων.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με στόχο να αξιοποιηθούν για να φτάσει το κάλεσμα της συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία στους χώρους δουλειάς. Επίσης, το ΕΚΛ θα οργανώσει: Περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΙ. Εξορμήσεις στα στρατόπεδα, με ειδική προκήρυξη για τους στρατευμένους. Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5 στις 24 και 26 Απρίλη.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις
  • Συσκέψεις οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, μαζί με σωματεία της δύναμής του, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Καρλόβασι και την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί σε πλατιά σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει σύσκεψη σωματείων, τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του.
Συνεχίζονται οι καθημερινές εξορμήσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθημερινές εξορμήσεις που οργανώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας στους εργαζόμενους το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς, συζητώντας με επίκεντρο αυτό και καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία και τις άλλες πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι εξής εξορμήσεις: Από το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής σε «ΠΡΟΒΕΤ», «ΤΖΟΝΣΟΝ», «ΣΥΝΦΑ», «ΛΟΡΕΑΛ», «ΚΑΝΑ», «ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ». Από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» (σε «AVENUE» και Αργυρούπολη). Από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής σε ξενοδοχεία («Τitania», «Cape Sounio»). Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στους παιδικούς σταθμούς και τη Βιβλιοθήκη στο δήμο Κορυδαλλού, στο Πνευματικό Κέντρο και το Κολυμβητήριο του δήμου Νίκαιας, στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αμαρουσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ