Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«Οι τρομοκράτες αντιμετωπίζονται με μη συμβατικά μέσα»

Συνέντευξη Τύπου του Ισραηλινού πρέσβη, Νταβίντ Σασόν, για τις τελευταίες εξελίξεις, παγκοσμίως, αλλά και στη Μέση Ανατολή

«Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με μη συμβατικά μέσα» εκτίμησε, κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής απόψεων, όπως θέλησε να την ονομάσει και όχι αυστηρή συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός πρέσβης Νταβίντ Σασόν.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που έχουν δρομολογηθεί από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά, ο Ισραηλινός πρέσβης δήλωσε, χωρίς περιστροφές, ότι «είμαστε σε πόλεμο. Εναν πόλεμο που δε θα τελειώσει με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ακόμη και αν συμμετάσχουν και χερσαίες δυνάμεις, ούτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μόνο με στρατιωτικά μέσα, τους όρους τους θέτει ο Μπιν Λάντεν και κανείς δεν πιστεύει ότι μέσα από μια σπηλιά, μόνος του, κατάφερε να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις στις ΗΠΑ». Αναγνώρισε, επίσης, τη μεγάλη πιθανότητα επέκτασης του πολέμου και στη Μέση Ανατολή «καθώς και εκεί υπάρχουν χώρες που φιλοξενούν οργανώσεις με τέτοια δραστηριότητα».

Για τον Νταβίντ Σασόν το μήνυμα του Μπιν Λάντεν έχει δύο αποδέκτες: τη Δύση, την οποία κατατάσσει στο εχθρικό στρατόπεδο των απίστων, και τις αραβικές χώρες, τις οποίες προσπαθεί να διχάσει. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, ο Ισραηλινός πρέσβης τόνισε ότι «οι αραβικές ηγεσίες έχουν στα χέρια τους το 60% του παγκόσμιου πλούτου, το πετρέλαιο, τις διόδους του, τα λεφτά του, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τους λαούς τους». «Δεν είναι δημοκρατικές, συνέχισε, και η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι το έδαφος που επιθυμεί, αν δεν το έχει πετύχει, να σπείρει το μήνυμά του ο Μπιν Λάντεν». Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σασόν, απώτερος στόχος του, εκτός από τον εξισλαμισμό της Δύσης, είναι «κυρίως η Σαουδική Αραβία και η απομάκρυνση από εκεί των Αμερικανών στρατιωτών».

Ο Ισραηλινός πρέσβης εξέφρασε την άποψη ότι καμία χώρα, όσα μέτρα και αν λάβει, δεν είναι ασφαλής. Αποφεύγοντας να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων ότι μπορεί ο επόμενος στόχος επιθέσεων να είναι το Ιράκ, ο Νταβίντ Σασόν εκτίμησε ότι «κρίσιμη και επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Πακιστάν, καθώς εκεί υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές των Ταλιμπάν αλλά και πολλοί Ταλιμπάν». Αν σε αυτό προσθέσει κανείς, τόνισε ο κ. Σασόν, ότι το Πακιστάν διαθέτει πυρηνικά όπλα, τότε «δεν μπορεί παρά να μην εύχεται κανείς να μην πέσουν σε λάθος χέρια».

Πρόσχημα το Παλαιστινιακό

«Παντελώς λανθασμένες» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρέσβης τις εκτιμήσεις ότι η εμπλοκή στο παλαιστινιακό έπαιξε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Ο κ. Σασόν τόνισε ότι από τα στοιχεία προκύπτει πως οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν πολύ νωρίτερα από το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα, τον Οκτώβρη του 2000 αλλά ακόμη και από τη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ (Αύγουστο του 2000), οπότε «ο Γιάσερ Αραφάτ, για πολιτικά καπρίτσια και άλλους λόγους, απέρριψε την ισραηλινή πρόταση για να αναλάβει τον έλεγχο του 95% των παλαιστινιακών εδαφών με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα».

Το «όραμα» Μπους περί παλαιστινιακής ανεξαρτησίας «είναι παλιό» συμπλήρωσε ο κ. Σασόν, υπογραμμίζοντας ότι «παλαιστινιακό κράτος θα ιδρυθεί ούτως ή άλλως», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι αυτό το σημείο αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, αλλά «το κατά πόσο τιμά και υπερασπίζεται ο καθένας την ειρήνη». Ο Ισραηλινός πρέσβης, αφού εκτίμησε ότι ακόμη και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί, από μόνη της, να εξασφαλίσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τόνισε κατηγορηματικά ότι οι σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ είναι εξαίρετες, υποβαθμίζοντας εντελώς τη διπλωματική ένταση της περασμένης βδομάδας.

Σήμερα, τόνισε ο Νταβίντ Σασόν, ο Γιάσερ Αραφάτ «ευέλικτος πολιτικός και εξαίρετος διαπραγματευτής» μοιάζει να έχει αντιληφθεί ότι είναι προς όφελός του να «διαχωρίσει εντελώς τη θέση του από τον Μπιν Λάντεν, που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα το Παλαιστινιακό» και κατέληξε πως «μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά και αποτελεσματικά τα εξτρεμιστικά στοιχεία όπως η Χαμάς που, στο πλαίσιο μιας εσωτερικής πάλης εξουσίας, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Ο κ. Σασόν επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να της παράσχει κατασταλτικό εξοπλισμό. Τέλος, ο Ισραηλινός πρέσβης, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι αραβικές ηγεσίες στις γείτονες χώρες, δήλωσε σιβυλλικά ότι «είναι μια μεγάλη δοκιμασία για να αποδείξουν αν υποθάλπουν ή όχι την τρομοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βίντεο της «Αλ Κάιντα» (2011-09-14 00:00:00.0)
Διασύνδεση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων «βλέπει» το Ισραήλ (2002-09-13 00:00:00.0)
«Αναξιόπιστος ο Αραφάτ και για μας και για τις ΗΠΑ» (2002-01-31 00:00:00.0)
Στο πλευρό των Παλαιστινίων (2001-12-30 00:00:00.0)
Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η επίσκεψη Κουκ (1998-03-17 00:00:00.0)
Δισταγμοί και προβληματισμός μετά τα χαμόγελα (1997-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ