Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΑΜΟΥ
«Οχι» στον προϋπολογισμό κοροϊδία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2002 μετά από εισήγηση - πρόταση του βοηθού νομάρχη Μαν. Γερογλή, με το σκεπτικό ότι δεν επαρκεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες της νέας χρονιάς.

Ο φετινός προϋπολογισμός, πιστό αντίγραφο του περσινού και η μείωση του ποσού για τη μεταφορά των μαθητών κατά 15% (από 170 εκατ. δίνουν 145 εκατ.) τη στιγμή που ούτε αυτά που δίνονταν μέχρι τώρα επαρκούσαν, ήταν οι «σταγόνες» που ξεχείλισαν το ποτήρι της αγανάκτησης με συνέπεια η απόφαση καταψήφισης να είναι ομόφωνη.

Ο νομάρχης Σάμου Θ. Θαλασσινός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε τη συνταγματική επιταγή που ορίζει ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων πρέπει να συνοδεύεται με τη μεταφορά πόρων προς την Αυτοδιοίκηση. Ο νομάρχης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί η ΝΑ να γίνεται ο κυματοθραύστης της λαϊκής αγανάκτησης».

Πιο προωθημένη ήταν η πρόταση του Γιάννη Πασαγιάννη, νομαρχιακού συμβούλου της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, ο οποίος αφού θύμισε τη θέση της παράταξης όλα τα προηγούμενα χρόνια που καταψήφιζε για τους ίδιους λόγους όλους τους προϋπολογισμούς, σημείωσε ότι η τακτική αυτή της κυβέρνησης έχει στόχο να πιέσει την Αυτοδιοίκηση και να επιβάλλει τελικά τοπική φορολογία για να καλύψει τις ανάγκες της. Πρότεινε δε, να ενημερωθεί με κάθε τρόπο ο λαός των νησιών μας και να αναλάβει το ΝΣ πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων.

Η απόφαση προβλέπει να γίνει πρόταση κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και ιδιαίτερα σ' αυτές της Χίου και Λέσβου, να γίνει διάβημα διαμαρτυρίας στο υποργείο Οικονομικών, στον πρωθυπουργό και στα κόμματα και να ενημερωθεί ο λαός του νομού.

Τέλος, το ΝΣ απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνα μεταλλευμάτων βορίου στη θέση Σουρήδες Καρλοβάσου από πολυεθνική εταιρία. Ο νομάρχης εξηγώντας την άδεια που υπέγραψε για χωματοληψία, είπε ότι αυτή δεν αφορά άνοιγμα ορυγμάτων ούτε βέβαια άδεια εκμετάλλευσης. Το ΝΣ αποφάνθηκε, να εξεταστεί η νομική δυνατότητα ανάκλησης και αυτής της άδειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ