Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
«Φωτογραφίζοντας ενόχους»

Στη δημοσιότητα λίστα των 22 «πιο καταζητουμένων τρομοκρατών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η τρομοκρατία έχει πρόσωπο και σήμερα το εκθέτουμε σε όλο τον κόσμο ώστε να το δει».

Με τα λόγια τούτα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στα κεντρικά γραφεία του FBI, ξεκίνησε αυτό που οι Αμερικανοί ποθούν να γίνει, διεθνής ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, «υπόθεση όλων», με την ενεργό συμμετοχή στον αγώνα κρατών, οργανισμών, ακόμη και απλών πολιτών.

Ετσι χτες ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα των 22 «πιο καταζητουμένων τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και άλλων που πιστεύεται ότι συνδέονται με τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα των δεκαετιών του '80 και του '90. Τα υπόλοιπα μέλη της λίστας είναι φυσικά ο Αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαουάρι, που φέρεται ως ένας εκ των εγκεφάλων της «Αλ Κάιντα», αλλά και της αιγυπτιακής «Τζιχάντ» και εγκέφαλος της δολοφονίας του Προέδρου Σαντάτ - έχει καταδικαστεί ερήμην του στην Αίγυπτο, σε ισόβια κάθειρξη - ο επίσης Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ατεφ, ο φερόμενος ως σκιώδης υπαρχηγός και στρατιωτικός υπεύθυνος της «Αλ Κάιντα». Οι Αιγύπτιοι Αχμέντ Μοχάμεντ Χαμέντ Αλί, Σαΐφ Αλ Αντέλ, Μουσίν Μούσα Ματουάλι Ατβα, Αμπντουλά Αχμέντ Αμπντουλά, Αχμάντ Ιμπραήμ Αλ Μουγκασίλ, οι Σαουδάραβες Αλί Σαέντ Μπιν Αλί Ελ Χούρι, Ιμπραήμ Σαλί Μοχάμεντ Αλ Γιακούμπ, Αμπντελακρίμ Χουσεΐν Μοχάμεντ Αλ Νάσερ. Οι Λιβανέζοι Ιμάντ Φαγιέζ Μουγκνίγια, που θεωρείται και ο ιδρυτής της οργάνωσης «Χεζμπολάχ», καταζητούμενος εδώ και μία εικοσαετία, από την ημέρα δηλαδή που η «Χεζμπολάχ» έκανε το πρώτο της χτύπημα, το 1983 κατά Αμερικανών πεζοναυτών, που είχε ως αποτέλεσμα 241 να χάσουν τη ζωή τους, Αλί Ατβα και Χασάν Ιζ αλ Ντιν. Ο Λίβυος Ανας Αλ Λίμπι. Ο υπήκοος του Κουβέιτ Κχαλίντ Σαΐκ Μοχάμεντ. Οι Κενυάτες Μουσταφά Μοχάμεντ Φαντίλ, Σεΐκ Αχμέντ Σαλίμ Σουεντάν, Φαζούλ Αμπντουλά Μοχάμεντ και Φαχίντ Μοχάμεντ Αλί Μσαλάμ. Ο Τανζανός Αχμέντ Κχαλφάν Κχαϊλάνι και τέλος ο Αμερικανός υπήκοος Αμπντούλ Ραχμάν Γιασίν.

Η νέα λίστα εκφράζει την κοινή προσπάθεια της ομοσπονδιακής αστυνομίας, FBI, και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιτύχουν τη σύλληψη των υπόπτων, προσπάθεια που συνοδεύεται με επικήρυξη 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών, ενώ ήδη έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον Αλ Ζαουάρι, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ετοιμάζεται ειδική εκπομπή στην αμερικανική τηλεόραση «Most Wanted».

Τα μεγάλα χτυπήματα, για τα οποία καταζητούνται οι εμφανιζόμενοι στη λίστα είναι η αεροπειρατεία στην πτήση 847 της TWA με προορισμό τη Βηρυτό, η βομβιστική επίθεση του 1993 κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το σχέδιο ανατίναξης αεροπλάνων τζάμπο στην Απω Ανατολή, η βομβιστική επίθεση του 1996 στους πύργους Χόμπαρ της Σαουδικής Αραβίας και οι βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, θεωρούμενος ως «αρχιτέκτονας» του μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται στη λίστα ως κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στις πρεσβείες του Ναϊρόμπι και του Νταρ ες Σαλάαμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ