Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Και ελληνικά στρατεύματα στον πόλεμο;

«Δεν μπορώ να προδικάσω», είπε ο υπουργός Αμυνας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανοιχτό άφησε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α.Τσοχατζόπουλος, το ενδεχόμενο για άμεση συμμετοχή στον πόλεμο ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων πέραν των διευκολύνσεων, που παρέχονται στην πολεμική μηχανή των Αμερικανών. «Ουδείς μπορεί να προδικάσει», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του θέσαμε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Στο ερώτημα, αν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα δε θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, για να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις, απάντησε λέγοντας ότι «αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, είναι ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή πήρε καθαρή θέση στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας (...) και για αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς συμμετέχουμε ενεργά, μαζί με όλες τις άλλες χώρες της Διεθνούς Κοινότητας, στο να προωθηθεί μια κοινή πολιτική ασφάλειας απέναντι στην τρομοκρατία».

Μετά από μια γενικόλογη τοποθέτηση, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε συμπερασματικά: «Επομένως, ουδείς μπορεί εκ των προτέρων να πει, ποια θα είναι η συμβολή μας συγκεκριμένα. Σημασία, όμως, έχει ότι στεκόμαστε σε μια βασική αρχή, που λέει: Ναι, στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής άμυνας». Συνεχίζοντας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε με τα λεγόμενά του και ανέφερε: «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι γενικής μορφής στρατιωτικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να είναι μάχη ή πόλεμος. Στο βαθμό που χρησιμοποιηθούν και στρατιωτικά μέσα, αυτά πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένο και σαφή στόχο εντοπισμού των υπευθύνων και εξασφάλισης των όρων προσαγωγής τους στη Δικαιοσύνη».

Βέβαια, δεν περιόρισε το ενδεχόμενο ελληνικής εμπλοκής μόνο στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν αλλά, όπως είπε, «θα έχουμε διαφορετική συμβολή, στο βαθμό που κινητοποιηθεί η περιφερειακή ασφάλεια των Βαλκανίων, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, διαφορετική θα είναι η συμβολή μας, στο βαθμό υπάρξει μια συλλογική απόφαση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διαφορετική θα είναι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας η συμβολή μας». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε «πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα σε διμερές επίπεδο, εφόσον κριθεί σκόπιμο, και ανάλογα από το πού εμφανίζεται το τρομοκρατικό χτύπημα, να κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή που χρειάζεται». Προφανώς, το «διμερές επίπεδο» αναφέρεται στα αιτήματα των Αμερικανών.

Οσον αφορά το θέμα που τέθηκε, για το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να αποσύρουν δυνάμεις τους από τη Βοσνία και το Κόσσοβο και να κληθούν άλλες ΝΑΤΟικές χώρες και η Ελλάδα να καλύψουν το κενό, ο Α.Τσοχατζόπουλος ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο του συμβουλίου του ΝΑΤΟ και «πρώτη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η διάθεση ενός αριθμού ΝΑΤΟικών AWACS από την Ευρώπη στις ΗΠΑ» και «επομένως, υπάρχει το ενδεχόμενο μελλοντικά» και τότε «θα αναλάβει και η Ελλάδα το δικό της μερίδιο ευθύνης».

Αριστη η συνεργασία λέει ο Μίλερ

Στο μεταξύ ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ, επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Α.Τσοχατζόπουλο. Ο Τ. Μίλερ σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την «εξαιρετική δουλιά» που μέχρι τώρα έχει κάνει όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και έκανε λόγο για «εξαίσια» συνεργασία.

Επίσης, μίλησε, χωρίς να το εξειδικεύσει παραπέρα, για την «τεράστια υποστήριξη που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός σε αυτήν την προσπάθεια». Χαιρέτισε ακόμα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει τη διεξαγωγή της άσκησης «Τοξότης». Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια είπε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Τζ. Μπους ότι «μπήκαμε μαζί και μαζί θα φύγουμε».

Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή ο Α.Τσοχατζόπουλος είπε ότι «διαπιστώσαμε τον υψηλό βαθμό συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στα θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και σε διμερές επίπεδο». Ειδικά για αυτή τη «διμερή συνεργασία» σημείωσε ότι είναι «πέραν των υποχρεώσεών μας ως μελών του ΝΑΤΟ», στο πλαίσιο ενεργοποίησης του άρθρου 5, για «υποδομές, διευκολύνσεις, δυνατότητες στήριξης αυτής της κοινής απάντησης της Διεθνούς Κοινότητας ενάντια στην τρομοκρατία», αυτή γίνεται και «σε διμερές επίπεδο, στη βάση των συμφωνιών που υπάρχουν» και «η συνεργασία μας προχωρεί με έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο, χωρίς προβλήματα, είτε αφορά τη χρήση της Αεροπορικής Βάσης της Σούδας, είτε άλλες διευκολύνσεις που είναι αναγκαίες να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ