Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
«Διάλογος και ορισμός της τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ»
  • Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος του ΟΙΔ χωρίς καταδίκη των αμερικανικών επιδρομών αλλά με προειδοποίηση για «τεράστιες συνέπειες αν υπάρξει πλήγμα κατά αραβικής ή ισλαμικής χώρας»
  • «Δε θέλουμε έγκρισή τους, θέλουμε τις πράξεις τους», μηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ενώ εισέρχεται στο χώρο της διάσκεψης

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ενώ εισέρχεται στο χώρο της διάσκεψης
ΝΤΟΧΑ.-

Στην επόμενη μέρα μετά τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, κατά την έκτακτη σύνοδό τους, στην Ντόχα του Κατάρ. Στο τελικό κοινό ανακοινωθέν, οι 57 υπουργοί, συμπεριλαμβανομένων των 22 του Αραβικού Συνδέσμου, αποφεύγουν να καταδικάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά εμμέσως αφήνουν σειρά αιχμών για την τακτική που, μέχρι σήμερα, ακολουθείται και προμηνύεται να συνεχιστεί σε αυτόν τον πολυσυζητημένο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Λίγο πριν το τελικό ανακοινωθέν, πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, καθιστούσε σαφές ότι «οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την έγκριση του Οργανισμού σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν αλλά για το τι θα προσφέρουν με συγκεκριμένες πράξεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι μόνον οι ένοχοι των επιθέσεων κατά των ΗΠΑ και κανείς άλλος», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο εμίρης του Κατάρ, σεΐκ Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ Θανί, αφήνοντας σαφείς αιχμές όταν υπογράμμισε ότι «η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με πόλεμο αλλά με διάλογο. Πρόταση που οι ισλαμικές χώρες έχουν επανειλημμένως κάνει, όπως και την πρόταση για διάλογο πολιτισμών». Η ανησυχία που εξέφρασε ο εμίρης του Κατάρ είναι και η κεντρική ιδέα που διέπει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Στο τελικό κείμενο «απορρίπτεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον κάποιας ισλαμικής ή αραβικής χώρας με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας» και καλούνται οι ΗΠΑ και η ΕΕ «να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες και ρίζες της τρομοκρατίας, και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να ορίσουν ακριβώς τι εννοούν τρομοκρατία». Επίσης, τονίζεται ότι «δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές, οργανώσεις που αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας, ενάντια σε δυνάμεις κατοχής», μια αναφορά σαφέστατα απευθυνόμενη προς το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Επικαλούμενοι την καθυστέρηση άφιξης της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμέτ Μουταουακίλ, οι 57 συμμετέχοντες υπουργοί δεν αναφέρονται καθόλου στο αίτημά του για «καταδίκη των αμερικανικών επιδρομών, καθώς αποτελούν μέρος σταυροφορίας κατά του Ισλάμ», και αρκούνται να εκφράσουν τη βαθιά ανησυχία τους για την τύχη «αθώων και αμάχων». Επαναλαμβάνοντας, μερικώς, και την ομιλία του Παλαιστινίου ηγέτη κατά τη διάρκεια των εργασιών, στο τελικό κείμενο καλείται η διεθνής κοινότητα να «επιλύσει τάχιστα και δίκαια το Παλαιστινιακό», ενώ υπογραμμίζεται ότι «η όποια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να ταυτιστεί σε καμία περίπτωση το Ισλάμ με την τρομοκρατία και καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των ΗΠΑ, το τελικό ανακοινωθέν του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ολοκληρώνεται χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στον Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές του Κατάρ, «τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν προσκομισθεί από τις ΗΠΑ είναι ενδεικτικά και όχι αποδεικτικά». Σύμφωνα με Αραβες διπλωμάτες, που συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική σύνοδο του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου, την Τρίτη το βράδυ, «δεν επιτεύχθηκε συλλογική συμφωνία για τις επιδρομές, αλλά μόνο για την τύχη των αμάχων».

Μήνυμα προς τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης απηύθυνε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, καλώντας τον «να αναλάβει ενεργό μέρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αφού οι χώρες που τον αποτελούν έχουν υποφέρει από αυτήν, αλλά και να ενεργοποιηθεί για να καταστήσει σαφές ότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν ταυτίζονται». Στο περιθώριο της συνόδου έγινε γνωστό ότι το Κατάρ προσέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, η Σαουδική Αραβία άλλα 10, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα 3 και 1 το Ομάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ