Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Σταντάλ, ο Φλομπέρ... και η «τρομοκρατία»!

Τι σημαίνει να είσαι διανοούμενος μεν, Αραβας δε, στην «ενωμένη Ευρώπη» της «δικαιοσύνης» και της «ελευθερίας», εν μέσω του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου που βιώνουμε;

Ο Λιβανέζος συγγραφέας, Ελίας Χουρί, συμμετείχε πρόσφατα σε ένα συνέδριο στη Γαλλία. «Ηταν 6.30 το πρωί της Δευτέρας και κοιμόμουν ήσυχος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου στην Εξ-αν-Προβάνς (νοτιοανατολική Γαλλία)», διηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «όταν τέσσερις ένοπλοι αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν ξαφνικά στο δωμάτιό μου. Ηταν σουρεαλιστικό. Εψαξαν το δωμάτιό μου και τα προσωπικά μου είδη εξονυχιστικά και με ανέκριναν επί τρία τέταρτα της ώρας, σαν να ήμουν ένας επικίνδυνος τρομοκράτης. Μετά έφυγαν, αφού έλεγξαν αν ήμουν πράγματι προσκεκλημένος σ' ένα συνέδριο, το οποίο είχε οργανώσει ο Μεσογειακός Οίκος Επιστημών του Ανθρώπου».

Οι πράκτορες «κατέσχεσαν ένα φυλλάδιο για ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο "El Sacrificio" (Η Θυσία), που βρισκόταν στο δωμάτιό μου και που φαίνεται ότι τους κίνησε πολύ το ενδιαφέρον». Η αιτία για όλα αυτά ήταν μία υπάλληλος του ξενοδοχείου, η οποία πίστεψε ότι «αποκάλυψε» μια «τρομοκρατική συνωμοσία» όταν είδε και άκουσε το Λιβανέζο συγγραφέα να μιλάει στα αραβικά στο τηλέφωνο με την Αγγλία (όπου διαμένει ο γιος του), να στέλνει ένα φαξ στα αραβικά στο Λονδίνο και να λαμβάνει ένα από τη Βηρυτό!

«Οι αστυνομικοί με ανέκριναν επίσης σχετικά με ένα μεταφρασμένο στα αραβικά βιβλίο που βρισκόταν στο κομοδίνο μου, "Το κόκκινο και το μαύρο". Ανακαλύπτοντας τη φωτογραφία του Σταντάλ στο εξώφυλλο, με ρώτησαν αν μου αρέσει ο Φλομπέρ, αναμφίβολα ένας άλλος ανατρεπτικός συγγραφέας», πρόσθεσε με ειρωνεία.

Ο Χουρί είναι γνωστός συγγραφέας στον αραβικό κόσμο και διευθυντής του πολιτιστικού ένθετου της λιβανικής εφημερίδας «Αλ-Ναχάρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ