Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ραδιενεργό σκραπ στο λιμάνι του Βόλου!

Ουσιαστικά μέτρα ελέγχου ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ

Αθωράκιστα είναι τα λιμάνια της χώρας μας για την αποτροπή εισαγωγής ραδιενεργού σκραπ, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη χαλυβουργική βιομηχανία!

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης και αφορά σοβαρές ενδείξεις εισαγωγής ραδιενεργού σκραπ στο λιμάνι του Βόλου.

Ανησυχία προκαλούν στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Βόλου και τη Χαλυβουργία, καθώς και στους κατοίκους ιδιαίτερα του Παλαιού Λιμεναρχείου και Παλαιάς - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - οι σοβαρές ενδείξεις ότι στο λιμάνι ξεφορτώνεται και μεταφέρεται ραδιενεργό σκραπ. Συγκεκριμένα, τα φορτία σκραπ, τα οποία προμηθεύεται η Χαλυβουργία στο Βελεστίνο, συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας από τις χώρες προέλευσης (εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης). Η εγκυρότητα των πιστοποιητικών ελέγχεται από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τα κατά τόπους Τελωνεία, πριν την άφιξη του πλοίου στα λιμάνια προορισμού.

«Γίνεται φανερό - καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - πως η όλη διαδικασία ελέγχου είναι ανεπαρκής, αφού δε γίνεται κανένας έλεγχος του ίδιου του σκραπ, όταν ξεφορτώνεται και μεταφέρεται στη Χαλυβουργία. Το ζήτημα είναι πως τρεις φορές μέσα στο 2000 εντοπίστηκαν από τα μηχανήματα της Χαλυβουργίας ποσότητες ραδιενέργειας στο σκραπ, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου - οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας ήταν έτοιμοι να θέσουν σε καραντίνα και το λιμάνι και τη Χαλυβουργία, μετά από ελέγχους».

Επειδή - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το λιμάνι του Βόλου είναι ζωτικός παράγοντας στην παραγωγική και μεταφορική δραστηριότητα του νομού και δεν μπορεί να κλείσει για τους παραπάνω λόγους, ούτε η Χαλυβουργία και πολύ περισσότερο να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής, ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να εξασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος ανίχνευσης και αποκλεισμού εκφόρτωσης ραδιενεργού σκραπ στα λιμάνια της χώρας και ιδιαίτερα του Βόλου.
  • Να ελεγχθούν και να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες σε όσους συμμετείχαν στις εγκληματικές παραποιήσεις των πιστοποιητικών καταλληλότητας του σκραπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ