Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμικά διεκδικούν σχολική στέγη

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχτές το βράδυ από γονείς, μαθητές, καθηγητές

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική στέγη

Avaton

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική στέγη
Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Βότση Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης φορείς και πολίτες, με αφορμή το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης στο δήμο, που, ως αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, μεταφράζεται σε αναγκαστική συστέγαση σε διπλή και τριπλή πολλές φορές βάρδια των σχολικών μονάδων, σε κίνδυνο αποχαρακτηρισμού οικοπέδων που προορίζονταν για σχολεία. Τη συγκέντρωση συνδιοργάνωσαν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμαριάς, ο Α` Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η Β` Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των παραπάνω φορέων το 49% των Νηπιαγωγείων και το 41% των Δημοτικών λειτουργεί σε διπλή βάρδια όπως και το 79% των σχολικών μονάδων μαθητών Β` θμιας εκπαίδευσης.

Οπως τόνισαν οι ομιλητές της συγκέντρωσης, ύστερα από τις αντιδράσεις όλων των φορέων του Ν. Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εξαγγείλει 6ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης. Εκτίμησαν, όμως, ότι ακόμη και αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό 100% δε θα είναι επαρκές, για να λυθεί το πρόβλημα του πρωινού κύκλου. Ακόμη, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η ιστορική εμπειρία στο Ν.Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε θετικά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου υπήρξε συστράτευση και ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων της κάθε περιοχής, ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις τους.

Μιλώντας η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Καλαμαριάς Ξανθίππη Μπανιώρα σημείωσε «αδικούμε τον ίδιο τον εαυτό μας μένοντας αδρανείς στην αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας ή πέφτοντας εμείς οι γονείς θύματα απατηλών υποσχέσεων. Το 1991 ο τότε υπουργός Παιδείας υποσχόταν ότι όλα τα σχολεία το 1996 θα είναι πρωινά. Το 1994 ο επόμενος υπουργός υποσχόταν ότι το 1998 θα λειτουργούν όλα σε πρωινή βάρδια και το 1996 ο άλλος υπουργός Παιδείας βεβαίωνε ότι το 2000 όλα τα σχολεία θα είναι σε πρωινό κύκλο» και κατέληξε «εάν αυτό δεν είναι κοροϊδία και απάτη οι λέξεις αυτές χάνουν το νόημά τους».

Με ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από την Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας γενναία και άμεση χρηματοδότηση για την οριστική λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης, να προταχθεί σε κάθε περίπτωση η διασφάλιση των πόρων για την αγορά των χαρακτηρισμένων οικοπέδων και να εξοπλιστούν οι σχολικές μονάδες. Φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ν.Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Γονέων δημοτικών Διαμερισμάτων και Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμαριάς, της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Καλαμαριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ