Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Πράσινο φως» στην καταστροφή του ΘΩΝ

Προς την πλήρη αποδοχή των αξιώσεων Βωβού, κινείται ο Δήμος. «Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι», καταγγέλλει ο Μ. Δανδουλάκης της «Συμπαράταξης»

Στην οριστική τσιμεντοποίηση του κτήματος Θων, οδηγούν οι δύο νέες προτάσεις του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκονται ακόμη στα «σκαριά» και οι οποίες - αν τελικά ισχύσουν - συνάδουν απόλυτα με την πρόταση του Μπ. Βωβού, την οποία και είχε αποδεχτεί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Οι προτάσεις γίνονται με αφορμή την επικείμενη λήξη της πεντάμηνης αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών που είχε επιβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ (από 03.07.2001) και με τον ισχυρισμό πως δεν υπάρχουν χρήματα για την απαλλοτρίωση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έγγραφο με τίτλο «Ανέγερση κτιρίου στο κτήμα "ΘΩΝ"». Υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του δήμου Β. Ριζά και απευθύνεται προς το ΥΠΕΧΩΔΕ - Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας και Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Η αρχική επεξεργασία έχει ημερομηνία 30 Αυγούστου 2001, ενώ δεν υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου, που σημαίνει πως ακόμη δεν έχει αποσταλεί. Πάντως, οι προτάσεις - είτε ισχύσουν, είτε όχι - είναι ενδεικτικές των προθέσεων του δήμου.

Η πρώτη πρόταση προϋποθέτει: Την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση της πολυκατοικίας Λ. Κηφισίας, αρ. 5. Την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της Αγροτικής Τραπέζης (εκτ.: 338 στρ.). Τη δόμηση του μεγαθηρίου του Μπ. Βωβού, «στο εσωτερικό του Οικοδομικού Τετραγώνου, προκειμένου να μην αποκόπτεται οπτικά από τις Λεωφόρους ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου "ΘΩΝ"». Σύμφωνα με το δήμο, αυτό επιτυγχάνεται άμεσα με την καταβολή των 2 δισ. δραχμών από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ δε δώσει τα 2 δισ., ο δήμος κάνει τη δεύτερη πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν, προτείνει νέους όρους δόμησης: «Κτίριο με μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 1.150 τ.μ., θέση κτιρίου στο βάθος του οικοπέδου, ύψος κτιρίου κατά ΓΟΚ (σ.σ.: δηλαδή 9 ορόφων) και επιβολή διαμόρφωσης του απομένοντος ακαλύπτου χώρου με υψηλή δεντροφύτευση και σύμφωνα με κηποτεχνική μελέτη που θα εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου».

Με τις δύο αυτές προτάσεις, ο Δήμος λύνει και τυπικά τα χέρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα ισχυριστεί πως κάνει πράξη τις προτάσεις του δήμου.

Ο Μ. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος με την «Συμπαράταξη για την Αθήνα», δήλωσε στο «Ρ» σχετικά: «Οι προτάσεις αυτές του δήμου αποτελούν τη διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος. Ο Δήμος, κάτω από την πίεση του κόσμου, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι και παρουσιάζει δύο εναλλακτικές προτάσεις, που στην ουσία, όμως, είναι η ίδια: Η πρόταση του Μπ. Βωβού». Και κατέληξε: «Εμείς καλούμε τον κόσμο, τους κατοίκους της Αθήνας, να αντισταθούν σε αυτήν την πολιτική, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους».


Κ. ΤΡ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζουν το τελειωτικό χτύπημα (2003-06-01 00:00:00.0)
Προσφυγή στο ΣτΕ για το κτήμα Θων (2002-01-16 00:00:00.0)
«Να γίνει πράσινο!» (2001-04-28 00:00:00.0)
Το κτήμα ΘΩΝ μπορεί και πρέπει να σωθεί (2001-04-18 00:00:00.0)
Να μην τσιμεντοποιηθεί το υπόλοιπο κτήμα Θων (2000-10-03 00:00:00.0)
Σφυρίζουν κλέφτικα οι ένοχοι (2000-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ