Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Απειλές και προειδοποιήσεις με φόντο τη διαπραγμάτευση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αυξάνεται η ένταση και φουντώνει η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσιγκτον - Βρυξελλών - Βερολίνου - Τεχεράνης, με επίκεντρο τις αντιρρήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναχωρώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης από τις ΗΠΑ προέβλεψε ότι «μάλλον» απέτυχαν οι προσπάθειές του να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία έως τις 12 Μάη και να προωθηθεί μια «νέα συμπληρωματική συμφωνία».

Επίσης, ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, μιλώντας πριν από την αναχώρηση της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ για την Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι «η βάση της πρότασης του Μακρόν είναι ότι η συμφωνία παραμένει στην υπάρχουσα μορφή της και προστίθενται επιπλέον στοιχεία». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Κατά την άποψή μας, η συμφωνία αυτή πρέπει να διατηρηθεί».

Οι προσπάθειες του Μακρόν να επηρεάσει τις εξελίξεις με επίκεντρο τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα, προωθώντας σχέδιο για «περιορισμό» της γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις χτες και στην Τεχεράνη. Ο Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί (στενός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ) απέρριψε κάθε πιθανότητα να περιορίσει η Τεχεράνη την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας: «Αυτή είναι η περιοχή μας. Βρισκόμαστε στη δική μας περιοχή και αυτό είναι νόμιμο. Η διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι απαράδεκτη για την Τεχεράνη!».

Το ίδιο 24ωρο στο Σότσι της Ρωσίας, όπου ολοκληρώνεται σήμερα διήμερη συνάντηση για θέματα ασφάλειας, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, κάλεσε (κατά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA) τη Ρωσία και την Κίνα, που είναι όπως και το Ιράν, στη λίστα «των απειλών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» να «αναβαθμίσουν την αμοιβαία συνεργασία τους στο ύψιστο επίπεδο». Αναφερόμενος στην «τρομοκρατία», ο Σαμχανί είπε ότι συνιστά «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Παρατήρησε ότι η «τρομοκρατία» των τζιχαντιστών «έχασε τις θέσεις της» σε Συρία και Ιράκ και τώρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπό το πρόσχημα της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα «προσπαθούν να διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία» στη χώρα «για να υπερασπιστούν τους τρομοκράτες στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ