Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
«Εσείς χτίζετε τον καινούριο κόσμο... »

Από την επίσκεψη των ξένων αντιπροσωπειών Νεολαιών, που πήραν μέρος στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ»

Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών, εργατικών νεολαιών μπροστά στο σπίτι της ΕΠΟΝ
Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών, εργατικών νεολαιών μπροστά στο σπίτι της ΕΠΟΝ
Το ιστορικό «Σπίτι της ΕΠΟΝ» στους Αμπελοκήπους, στο οποίο πριν από 58 χρόνια ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ και τώρα λειτουργεί ως διαρκής έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων από την ΕΠΟΝίτικη Εθνική Αντίσταση, την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001 γέμισε πάλι από νέους και νέες από πολλά μέρη του κόσμου. Ηταν οι νεολαίοι που εκπροσώπησαν τις νεολαίες του τόπου τους, στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τριάντα πέντε νέοι από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Τουρκία, Ιράκ, Κουρδιστάν Συρία, Κούβα, Κολομβία και από πολλά άλλα κράτη όλων των Ηπείρων, συνοδευόμενοι από Κνίτες και Κνίτισσες διερμηνείς, ήρθαν για να δουν το «Σπίτι», που μέσα σ' αυτό γεννήθηκε η ΕΠΟΝ και να μάθουν πώς οι νέοι της Ελλάδας στα χρόνια της ξένης κατοχής πολέμησαν εναντίον των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων καταχτητών.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους νεολαίους επισκέπτες, η υπάρχουσα στην κουζίνα του σπιτιού κρύπτη - καταπακτή, που δείχνει κάτω από πόσο δύσκολες συνθήκες πάλεψαν οι κομμουνιστές στα μαύρα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, στην κατοχή, στα χρόνια του Εμφυλίου, καθώς και όλα τα χρόνια που το ΚΚΕ πάλευε κάτω από συνθήκες βαριάς παρανομίας.

Τους επισκέπτες υποδέχτηκε, εκ μέρους των ΕΠΟΝιτών, ο Γεν. Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, Φοίβος Τσέκερης, ο οποίος, αφού τους καλωσόρισε, τους ενημέρωσε σχετικά με την ίδρυση και τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, τη συμβολή της νέας γενιάς που πλήρωσε βαρύ τίμημα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. «Κι εσείς παλεύετε για να λυτρωθούν οι λαοί σας - τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Φ. Τσέκερης - γι' αυτό είμαστε βέβαιοι ότι, όπως τότε εμάς τους ΕΠΟΝίτες, έτσι και σήμερα εσάς, οι γονείς σας, οι παππούδες σας και όλοι οι συμπατριώτες σας, σας αγαπούνε και σας θαυμάζουνε, όπως κι εμείς αγαπάμε τα αγόρια και τα κορίτσια της ΚΝΕ, που αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν το 27ο Φεστιβάλ τους.

Εσείς θα χτίσετε τον καινούριο κόσμο. Εναν κόσμο σοσιαλιστικό, χωρίς πολέμους, φτώχεια, πείνα και εκμετάλλευση. Οταν οι νέοι όλου του κόσμου είναι ενωμένοι και εμπνέονται από τα πιο αγνά και ευγενικά ιδανικά, όπως εσείς, αποτελούν μια δύναμη ακατανίκητη και δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να μην είναι ενωμένοι», υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ