Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Αδυναμία καταβολής συντάξεων και δώρου
  • Η κυβέρνηση οφείλει 124,6 δισ. δραχμές για την περίοδο 1995-2001
  • Αγωνιστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι συνταξιούχοι

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για αδυναμία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και των συντάξεων Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου στους 248.000 περίπου συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έκρουσαν χτες, με δηλώσεις τους στον «902 Αριστερά στα FM», τόσο ο διοικητής του Ταμείου Κ. Κόντος, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης.

Ο ΟΑΕΕ προήλθε απ' την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ (Εμπόρων) και ΤΣΑ (Αυτοκινητιστών) και παρουσιάστηκε ως υπόδειγμα για τις ενοποιήσεις των Ταμείων. Αιτία για τον οικονομικό στραγγαλισμό του είναι η άρνηση της κυβέρνησης να αποδώσει στο Ταμείο τα χρήματα που απορρέουν απ' το νόμο 2084/92 - το γνωστό αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα - και ανέρχονται στο ποσόν των 124,6 δισ. για την περίοδο 1995 - 2001.

Ο Κ. Κόντος δήλωσε χτες: «Κάνοντας τον οικονομικό υπολογισμό, διαπιστώσαμε ότι το Δεκέμβριο θα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν τα αποθέματα αυτά των χρημάτων που πρέπει να δοθούν, διότι μέσα στο Δεκέμβριο είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε, λόγω ευρώ, και τις τρεις συντάξεις: Του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και το δώρο. Μια απαίτηση 75 δισ. και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σήμερα γύρω στα 50 δισ. δραχμές. Επομένως, κρούουμε τον "κώδωνα του κινδύνου", έναντι του χρέους να μας δώσουν γύρω στα 30 δισ., για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Αποκαλυπτικό είναι και το έγγραφο που έστειλε η διοίκηση του ΟΑΕΕ στον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, στις 26.7.2001, στο οποίο ανέφεραν: «Εάν δεν αποδοθούν τα χρήματα αυτά, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καταβληθούν από τα Ταμεία οι συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου και μετά, αφού τα διαθέσιμά τους έχουν μειωθεί επικίνδυνα».

Ως μερική λύση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ζητούσαν την καταβολή 30 δισ. στο ΤΕΒΕ, 7 δισ. στο ΤΑΕ και 3 δισ. στο ΤΣΑ. Ομως, μέχρι στιγμής, δε δόθηκε ούτε μια δραχμή.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού (24/9/2001), ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, απαντώντας σε ερώτηση για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στον ΟΑΕΕ, είχε πει ότι το πρόβλημα θα λυθεί κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, δηλαδή με ομόλογα 15ετούς διάρκειας και επιτόκιο μόλις 2%.

«Εγώ κατ' αρχήν διαχειρίζομαι χρήματα. Δε διαχειρίζομαι ομόλογα», δήλωσε χτες ο Κ. Κόντος, όταν ρωτήθηκε γι' αυτή τη λύση.

Ο Χρ. Τριάντης, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση που αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά, ενωτικά και μέσα από μεγάλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ