Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ο πόλεμος δεν είναι η λύση και μπορεί να εμποδιστεί

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚΕ στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ανεβαίνοντας στο βήμα του 6ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απηύθυνε, εκ μέρους του Κόμματος, τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί σύνεδροι,

Τα συνέδρια των κομμάτων και οι αποφάσεις τους ασκούν την ιδιαίτερη επίδρασή τους στην πολιτική ζωή της χώρας. Πολύ περισσότερο το συνέδριο και οι αποφάσεις ενός κυβερνητικού κόμματος όπως είναι το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, πιστεύουμε, πάντα από στάση αρχών και σαφείς θέσεις, παρακολουθεί και κρίνει το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του, με δεδομένο ότι τα κόμματά μας έχουν πολύ διαφορετικές ιστορικές διαδρομές, αναφορές και σκοπούς.

Από θέσεις αρχών και σε στιγμές που ορισμένα συνθήματα ή θέσεις των κομμάτων μας συνέπιπταν στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και σε στιγμές κορυφαίων αντιπαραθέσεων. Με αυτό το πνεύμα θα μελετήσουμε και τις αποφάσεις του συνεδρίου σας.

Οι μέρες που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες και υπεύθυνες και είναι πολύ λογικό να παρακολουθούμε όλοι με πολλή προσοχή τη θέση που παίρνει το κάθε κόμμα.

Μας έχουν απασχολήσει και μας προβληματίζουν, πολύ πιο έντονα σήμερα, ορισμένα γεγονότα που έχουν προηγηθεί του τρομοκρατικού πλήγματος που δέχτηκαν οι ΗΠΑ, πράξη που με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο καταδικάσαμε.


Οι οικονομίες των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών είχαν όλα τα σημάδια μιας πορείας προς την κρίση με νέα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν.

Οι κλάδοι αιχμής που συνθέτουν τη λεγόμενη νέα οικονομία και θεωρούνταν ως ατμομηχανή της ανάπτυξης, σήμερα είναι η αιχμή του δόρατος σε αντίθετη κατεύθυνση. Παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια των διαφόρων οικονομικών επιτελείων για αναζήτηση μεθόδων αποτροπής και ρύθμισης της επικίνδυνης αυτής πορείας.

Εχουμε την αίσθηση ότι τα μέσα που μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί για έναν τέτοιο σκοπό όλο και περισσότερο χάνουν τη δυναμική τους. Τα "φάρμακα" που χρησιμοποιούνται αποδείχνονται πιο καταστρεπτικά από την αρρώστια. Πρόκειται για μια εικόνα που μοιάζει, για να θυμηθούμε τον Μαρξ, με το μάγο που εξεπόλυσε τις καταχθόνιες δυνάμεις του και δεν μπορεί να τις μαζέψει.

Η δημιουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που αποφασίστηκε πριν 2 χρόνια, θεωρούμε ότι δεν ήταν έξω από την πρόβλεψη μελλοντικών περιπλοκών στην απρόσκοπτη ανάπτυξη της καπιταλιστικής διεθνοποίησης.

Η έντονη φιλολογία και τα διάφορα σχέδια που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια για την κατοχή, έλεγχο και βαθύτερη εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας και πρώτων υλών και οι οξύτατοι ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται είχαν ξεπεράσει τα συνηθισμένα όρια.

Με λίγα λόγια είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου η συσσώρευση εκρηκτικών προβλημάτων, αντιθέσεων και ανταγωνισμών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τα τελευταία 20 χρόνια και έχει προκαλέσει τον πονοκέφαλο στα επιτελεία των ανεπτυγμένων χωρών. Η πόλωση ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται πλέον με παθητικό, μοιρολατρικό τρόπο από τους λαούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι τυχαία η φιλολογία που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ότι ο πόλεμος είναι η μόνη διέξοδος; Αλλωστε η ιστορία των πολέμων δε μας επιτρέπει να παραβλέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Η συγκυρία του σκληρού πλήγματος, που δέχτηκε ο αμερικανικός λαός, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επισκιάσει την αντικειμενική αυτή πραγματικότητα.

Δεν μπορούμε με καμιά δύναμη και σε καμιά περίπτωση να αποδεχτούμε την άποψη ότι ο πόλεμος που έχει εξαπολυθεί, και μάλιστα δεκαετής, είναι πόλεμος για την ελευθερία, ότι θα χτυπήσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία.

Ποιος μπορεί βάσιμα και με ευθύνη να ισχυριστεί ότι με τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν ή τη διάλυση των Ταλιμπάν, για τους οποίους καμία συμπάθεια δεν έχουμε, αν θεωρήσουμε ότι αυτός είναι ο σκοπός του πολέμου, θα εξαλειφθούν οι αιτίες που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα κουβάρι προβλημάτων και αντιθέσεων;

Θα πάψουν να δρουν οι παράγοντες που γεννούν τις οικονομικές κρίσεις;

Θα δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των λαών;

Θα πάψουν οι μυστικές υπηρεσίες να δημιουργούν τρομοκρατικές ομάδες;

Θα σταματήσει η κρατική βία των ισχυρών ως μέσο επιβολής ή κυριαρχίας σε αδύνατες οικονομίες ή χώρες;

Θα μειωθούν οι ανταγωνισμοί;

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να εξαλειφθούν, αλλά αντίθετα θα δρουν με μεγαλύτερη ακόμα ένταση και θα σπρώχνουν την ανθρωπότητα μπροστά σε μεγάλα και κρίσιμα διλήμματα. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες θα γνωρίσουν νέα οξύτητα. Οι συμμαχίες που κτίζονται σήμερα είναι καιροσκοπικές. Η μαζική ανεργία, η μαζική φτώχεια, η μαζική ανασφάλεια δεν είναι πλέον φαινόμενο του Τρίτου Κόσμου, αλλά το πλέον χαρακτηριστικό φαινόμενο των μητροπόλεων του καπιταλισμού.

Η επίθεση στο Αφγανιστάν άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια.

Οι λαοί, αλλά και πολλές χώρες δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με αυτή τη βαρβαρότητα, όσοι περιορισμοί κι αν επιβληθούν στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα.

Δε θεωρούμε παντοδύναμο τον ιμπεριαλισμό. Τα ισχυρά πολεμικά του συστήματα δεν μπορεί να υποκαταστήσουν με τίποτα τη δύναμη των οικονομικών νομοτελειών. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει η ανθρωπότητα με τις λιγότερες δυνατόν θυσίες, με τα λιγότερα βάσανα. Ο πόλεμος δεν είναι η λύση και μπορεί να εμποδιστεί.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Το ΚΚΕ, πιστεύουμε, δεν υποτιμά ούτε απλουστεύει τις εξελίξεις και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με άλλες δυνάμεις και στη χώρα μας και διεθνώς, για να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος των λαών, μαζί και του λαού μας, προς την κοινωνική πρόοδο.

Θα θέλαμε, τελειώνοντας το χαιρετισμό μας, να επαναλάβουμε κάτι που σας είναι ήδη πολύ γνωστό.

Δε μας βρίσκουν σύμφωνους οι χειρισμοί της κυβέρνησης και είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν.

Θα χαρούμε ειλικρινά να πέσουμε έξω. Ελπίζουμε ότι η χώρα μας δε θα παρασυρθεί πιο βαθιά στη δίνη των εξελίξεων.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ