Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΥΓΕΙΑ
Σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους

«Η κυβέρνηση, αν ήθελε, μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Με πρόσχημα τις ασυλικές συνθήκες νοσηλείας, που οι ίδιοι δημιούργησαν, προωθούν την πολιτική της ΕΕ, τις αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, που στόχο έχει τη μείωση του κόστους. Απόδειξη είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου διατυπώνεται καθαρά ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας κοστίζουν.

Εδωσαν ένα ιδεολογικό περίβλημα, "η καταπολέμηση του στίγματος", η "αποασυλοποίηση", για να υλοποιηθεί αυτή η βαθιά αντιδραστική πολιτική. Οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων μετατράπηκαν σε μικρά άσυλα, όπως σε μικρά άσυλα μετατράπηκαν και οι εξωνοσοκομειακές δομές αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία κ.ά.) εξαιτίας της ίδιας πολιτικής», σημειώνει στον Ριζοσπάστη η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ψυχίατρος στο ΨΤ του Θριάσιου Νοσοκομείου, και συνεχίζει:

«Τώρα σχεδιάζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια και στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), για να βαθύνει παραπέρα η εμπορευματοποίηση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Θα έχεις συνονθύλευμα δομών στο επίπεδο της ΠΦΥ που θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες στους ψυχικά ασθενείς, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ασθενών και των υγειονομικών είναι να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, να πάψει η Υγεία να είναι εμπόρευμα. Απαιτείται ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, με τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και φάρμακα, με την καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζεται στα αποκαΐδια των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ