Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επανεκλογή του Αμπάς στην ηγεσία της PLO

Ενώ εντείνονται οι κινητοποιήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ομόφωνα επανεξελέγη, τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο 83χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), κατά την 23η Σύνοδο του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ακολούθως εξελέγησαν τα μέλη της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της PLO, μεταξύ των οποίων ο Σαέμπ Ερεκάτ, η Χανάν Ασράουι, ο Αζάμ αλ Αχμαντ. Ο Πρόεδρος Αμπάς αναγόρευσε επίσης επίτιμο μέλος του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου την 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια μαθήτρια Αχέντ Ταμίμι, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης στο Ισραήλ για αντίσταση στις κατοχικές αρχές. Ανακοίνωσε επίσης πως μένουν ακόμη τρεις θέσεις κενές στην ΕΕ της PLO προκειμένου να καλυφθούν, εάν το αποφασίσουν, από στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την ισλαμική «Χαμάς».

Νέες επιθέσεις κατά άοπλων Παλαιστινίων

Το ίδιο 24ωρο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας κατέκλυσαν για έκτη βδομάδα τις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ διαδηλώνοντας για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Και αυτήν τη φορά, Ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν «βροχή» δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών τραυματίζοντας δεκάδες.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 30 Μάρτη έως την Παρασκευή 4/5 έχουν σκοτωθεί πάνω από 50 Παλαιστίνιοι άοπλοι διαδηλωτές (ανάμεσά τους και έφηβοι μόλις 13 ετών) και έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.500 άλλοι!

Η κινητοποίηση αναμένεται να κορυφωθεί στις 15 Μάη, Μέρα της Νάκμπα (Καταστροφής), κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον άγριο ξεριζωμό τους το 1948 από τους Ισραηλινούς. Μία μέρα πριν, στις 14 Μάη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, έχει ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ