Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑΣ ΚΟΥΣΙΑΝΤΖΑ
Ούτε σκέψη για αφαίρεση της τιμητικής πλακέτας

Η πλακέτα προς τιμήν της εκτελεσμένης κομμουνίστριας δασκάλας
Η πλακέτα προς τιμήν της εκτελεσμένης κομμουνίστριας δασκάλας
Να μην υποκύψει στις πιέσεις αντικομμουνιστικών κύκλων της περιοχής και να μην κάνει σκέψεις για αφαίρεση της τιμητικής πλακέτας προς τιμήν της κομμουνίστριας δασκάλας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, που έχει τοποθετήσει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στην πλατεία του Παλαμά, ζητάει από τη δημοτική αρχή Παλαμά η οικογένεια της αγωνίστριας.

Θυμίζουμε ότι η τιμητική πλακέτα για την Β. Κουσιάντζα, που εκτελέστηκε το 1947, αποκαλύφθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Μάρτη 2018, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος. Τα αποκαλυπτήρια έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν και η ομιλήτρια στην εκδήλωση.

Το σημείο τοποθέτησης της πλακέτας υποδείχτηκε με βάση την απόφαση του ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας, με αριθμό 8/2017, που γνωμοδότησε θετικά σε σχετικό αίτημα. Ωστόσο, με εξώδικό του, λίγες μέρες μετά, γνωστός αντικομμουνιστής κάτοικος της περιοχής, που ήταν υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ., ζήτησε την καθαίρεση της κατασκευής, εγκαλώντας μάλιστα τη δημοτική αρχή για ανοχή που - όπως λέει - επέδειξε στο ΚΚΕ.

Σε παρέμβασή του, για λογαριασμό της οικογένειας, ο ανιψιός της Βαγγελίτσας, Γιώργος Κουσιάντζας, αναφέρει: «Αποτελεί ηθική δικαίωση για την οικογένειά μας η τοποθέτηση από την ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ τιμητικής πλακέτας για την Βαγγελίτσα στην πλατεία του Παλαμά. Προφανώς σηματοδοτεί με συμβολικό τρόπο την έκφραση αναγνώρισης της προσφοράς της στους πατριωτικούς και ταξικούς αγώνες του λαού και παράδειγμα προς μίμηση της αγωνιστικής στάσης σε κρίσιμα διλήμματά της για τη νεολαία.

Είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία η προσφορά αίματος της οικογένειάς μας, όπως γνωστοί είναι και οι ποικιλώνυμοι θύτες. Δεν μας κλόνισαν ούτε οι εκτελέσεις ούτε τα βασανιστήρια ούτε οι διαπομπεύσεις ούτε οι εξορίες ούτε κάθε είδους διώξεις. Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στους λαϊκούς αγώνες. Δυστυχώς, γνωστός για τις αντικομμουνιστικές αντιλήψεις και υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη, εκφράζοντας την ενόχλησή του, επιχειρεί να σπιλώσει τη συλλογική ιστορική μνήμη. Ματαιοπονεί.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως η δημοτική αρχή θα υποκύψει στις πιέσεις, στην εμπάθεια και στον αντικομμουνισμό που συνειδητά καλλιεργείται από γνωστούς κύκλους της περιοχής μας. Την καλούμε να μην κάνει σκέψεις για την καθαίρεση ή κακοποίηση της τιμητικής πλακέτας "πληγώνοντας" για άλλη μια φορά την οικογένειά μας.

Για την οικογένεια Κουσιάντζα

Γιώργος Κουσιάντζας»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ