Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ενισχύει την καταστολή και τον εγκλωβισμό

Με την ψήφιση επί της αρχής και την εξέταση των άρθρων συνεχίστηκε την Παρασκευή στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το Ασυλο. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Δ. Μανωλάκου, χαρακτήρισε βάρβαρο και απάνθρωπο, αφού στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, ενισχύει την καταστολή και την αφαίρεση δικαιωμάτων σε βάρος των προσφύγων.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο άρθρο 7, το οποίο προβλέπει τον γεωγραφικό περιορισμό, δηλαδή, όπως επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, τον «διπλό εγκλωβισμό, που σημαίνει περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας, καταπάτηση βασικού δικαιώματος». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι «αν κάποιος δεν υπακούσει στον γεωγραφικό περιορισμό, τότε θα στερείται κάθε παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής». Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, δηλαδή θα στερηθεί στέγαση, σίτιση, θα είναι «σαν το σκυλί στ' αμπέλι», ενώ αναφέρθηκε στην ομόφωνη θέση των δημάρχων των νησιών που τάχτηκαν ενάντια στο άρθρο.

Ενδεικτικό του χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι και το άρθρο 28. Οπως σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, η παράγραφος που αφορά την τελεσίδικη απόφαση είναι μία ακόμα αντιδραστική διάταξη, που περιστέλλει περαιτέρω τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία, αφού προβλέπει ότι η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια δεν τους προστατεύει πλέον από την απέλαση.

Η Δ. Μανωλάκου επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ «για απεγκλωβισμό άμεσα προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας και εκεί κατάθεση αιτημάτων για άσυλο και να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν, επιλέγουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ