Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο συμβάν με τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο

Νέο συμβάν ανάμεσα σε τουρκικό πλοίο και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού σημειώθηκε στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το εμπορικό πλοίο «Κarmate», σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και - παραβιάζοντας τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα και αγνοώντας οπτικά και ηχητικά σήματα που έκανε το ελληνικό πλοίο - «ακούμπησε» στην κανονιοφόρο «Αρματωλός», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της ελληνικής κανονιοφόρου. Οι Τούρκοι φέρονται να είχαν ξεκινήσει το δρομολόγιό τους από τη Σμύρνη με τελικό προορισμό τη Ραιδεστό, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με το ΓΕΝ δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, ούτε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού μιλούν για ατύχημα, πιθανότατα λόγω «απροσεξίας», αν και δεν αποκλείουν άλλα ενδεχόμενα και σκοπιμότητες που μπορεί να υπηρετούνται, στο πλαίσιο της όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου «Αρματωλός» στο πλαίσιο συμμετοχής της στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Aegean Activity», που πραγματοποιείται με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, ενώ το ΓΕΝ ενημέρωσε για το συμβάν τις ΝΑΤΟικές αρχές.

Το θέμα έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, και όπως λέγεται «έχουν ήδη γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων βάσει του διεθνούς ναυτικού δικαίου». Υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει και αποζημίωση για τις φθορές που έχει υποστεί η κανονιοφόρος.

Παράλληλα το ΓΕΝ έχει διατάξει ΕΔΕ και ειδική πραγματογνωμοσύνη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύστηκε η αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το καλοκαίρι.

  • Στο μεταξύ, μία εμπλοκή καταγράφηκε χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν 2 οπλισμένα τουρκικά «F-16» και 3 κατασκοπευτικά αεροσκάφη «CN-235», που προχώρησαν σε συνολικά 19 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ