Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η ενίσχυσή του θα δώσει απάντηση στα εμπόδια που θέτουν οι εργοδότες και οι συνδικαλιστές τους

Από το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργία το Γενάρη του 2018
Από το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργία το Γενάρη του 2018
Τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας και των ανθρώπων της με στόχο να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καταγγέλλει η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που διεξάγει τις εκλογές.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η εργοδοσία παρεμβαίνει σε ορισμένους εργασιακούς χώρους «ώστε να μην φτάσουν οι εργαζόμενοι στην κάλπη», ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιστρατεύονται «γνωστοί συνδικαλιστές που αποτελούν για χρόνια τα στηρίγματα των μεγαλοξενοδόχων».

Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ξεκίνησαν την 1η Μάη και ήδη η Εφορευτική Επιτροπή καταγράφει δύο σχετικά «κρούσματα»:

Την Τετάρτη 2/5, στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου στήθηκε η κάλπη, εκπρόσωποι της διεύθυνσης τρομοκρατούσαν «απειλώντας εργαζόμενους ακόμη και με απόλυση», έβγαλαν τους εργαζόμενους στο τέλος της βάρδιας από άλλη έξοδο, ενώ «υπεύθυνοι των δουλεμπορικών συνεργείων τηλεφωνούσαν στους εργαζόμενους και τους προέτρεπαν να μην ψηφίσουν ή να γίνουν μέλη του Συνδικάτου».

Είχε προηγηθεί, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, η ανακοίνωση της μειοψηφούσας παράταξης στο επιχειρησιακό σωματείο του ξενοδοχείου «Τιτάνια», με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους να μην πάρουν μέρος στις εκλογές, αναπαράγοντας συκοφαντίες και ψεύδη. Στην απαράδεκτη ανακοίνωση, που κάνει λόγο για «καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών στη συμμετοχή και δράση άλλων πλην των μελών του ΠΑΜΕ», η Εφορευτική Επιτροπή απαντά υπενθυμίζοντας πως στις αρχαιρεσίες συμμετέχουν τέσσερα συνολικά ψηφοδέλτια, μεταξύ των οποίων και αυτό της ΠΑΣΚΕ, στην οποία ανήκει και ο επικεφαλής της παραπάνω παράταξης.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, επιχειρώντας να βάλουν διαχωριστικές γραμμές στους εργαζόμενους του κλάδου, παραπληροφορούν λέγοντας ότι στο Συνδικάτο ψηφίζουν 2.500 εργαζόμενοι από επισιτιστικά καταστήματα. Η Εφορευτική Επιτροπή, αφού πρώτα ξεκαθαρίζει ότι «από τα 3.000 ψηφίσαντα μέλη του 2016, τα μισά τουλάχιστον είναι από ξενοδοχεία», υπογραμμίζει ότι ο ισχυρισμός πως οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων έχουν διαφορετικά συμφέροντα από αυτά των συναδέλφων τους στα επισιτιστικά καταστήματα αποτελεί τη «μεγαλύτερη απόδειξη του διασπαστικού τους ρόλου».

Η Εφορευτική Επιτροπή προτρέπει τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά και διαβεβαιώνει πως θα λάβει κάθε μέτρο για «την ανεμπόδιστη και αυτόνομη λειτουργία της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης, απέναντι σε εργοδότες, ή σε όσους ενεργούν για λογαριασμό τους».

ΔΑΣ: Με μαζική συμμετοχή και οργάνωση βάζουμε εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια

«Ολοι αυτοί που κάνουν προσπάθεια να μη δυναμώσει το Συνδικάτο, είναι που έλεγαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη των κερδών των αφεντικών στον κλάδο, που το μόνο που έφερε σε εμάς ήταν το σμπαράλιασμα των μισθών και των δικαιωμάτων μας. Είναι οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι με τους αγώνες "πυροβολάμε τα πόδια μας", ότι δεν έχουν αποτέλεσμα, ότι τα συνδικάτα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εργοδοσία και την κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

«Αυτοί ξέρουν καλύτερα από εμάς ότι όσο πιο πολλοί ψηφίσουμε και οργανωθούμε στο Συνδικάτο τόσο πιο δύσκολα θα υλοποιήσουν τα αντεργατικά τους σχέδια», προσθέτει, και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες και να απομονώσουν τις δυνάμεις που χτυπούν το Συνδικάτο.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Οι αρχαιρεσίες συνεχίζονται έως τις 10/5 και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος) έως τις 8/5 και στις 10/5 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.), σε παραρτήματα του Συνδικάτου και σε χώρους δουλειάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Το Σαββατοκύριακο θα στηθούν κάλπες στους εξής χώρους: Το Σάββατο 5/5 στο παράρτημα Νοτιοανατολικών (10 π.μ. έως 6 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου (Δανουκάρα 7), στο κέτερινγκ «Newrest» και στο ξενοδοχείο «Intercontinental». Την Κυριακή 6/5 στα ξενοδοχεία «Grand Resort Lagonisi», «Sofitel» και «Wyndham».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ