Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Να σταματήσει η συγκάλυψη της έκρηξης στο «Champion Jet 2»

Σε τρίτη καταγγελία προς τον υπουργό Ναυτιλίας, τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου και τις λιμενικές αρχές προχώρησαν την Παρασκευή τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», απαιτώντας γραπτή και πλήρη ενημέρωση για τον τραυματισμό των δύο ναυτεργατών από έκρηξη στο αριστερό μηχανοστάσιο στο επιβατηγό - οχηματαγωγό ακτοπλοϊκό πλοίο «Champion Jet 2»,«για τη σύνθεση του πλοίου, τον πραγματικό αριθμό των εργαζομένων που ήταν στο πλοίο» κατά το δρομολόγιο που έγινε η έκρηξη, αλλά και στη διάρκεια της διαδικασίας επιθεώρησής του, για «την έκδοση των αποδεικτικών επιθεώρησης και των ελέγχων» που έγιναν στο πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2/5 το «Champion Jet 2», με 721 επιβάτες και - κατά το υπουργείο - 43 ναυτεργάτες πλήρωμα, απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά προς Κυκλάδες. Μία ώρα μετά, έγινε έκρηξη στο αριστερό μηχανοστάσιο, παρότι ήταν το πρώτο του δρομολόγιο μετά από επισκευή και γενική επιθεώρηση από τις αρμόδιες αρχές.

Από την έκρηξη, δύο μηχανικοί του πλοίου υπέστησαν εγκαύματα στα χέρια και μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική κλινική, όπου ο ένας ακόμα νοσηλεύεται. Οι ναυτεργάτες δεν ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα πληρώματος του πλοίου, αλλά σε άλλο πλοίο της εταιρείας (στο Ε/Γ- Ο/Γ «Mega Jet»).

Τα υπουργείο, παρά τις καταγγελίες των δύο σωματείων, μέχρι και χτες συνέχιζε να αποκρύπτει τα πραγματικά περιστατικά, όπως τον τραυματισμό των δύο ναυτεργατών, ενώ από την πρώτη στιγμή αντί για έκρηξη μιλούσε για απλή «μηχανική βλάβη».

Με βάση τα παραπάνω, τα σωματεία καταγγέλλουν ότι «η εφοπλιστική εταιρεία πρωτοστατεί με την ανοχή του υπουργείου ναυτιλίας» στην επιβολή συνθηκών γαλέρας στα πλοία. Διαμηνύουν ξανά προς όλους τους αρμόδιους «να μην τολμήσουν να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών και των 721 επιβατών», ενώ απαιτούν να ελεγχθούν πλήρως οι οργανικές συνθέσεις, η ποιότητα των επισκευών και επιθεωρήσεων, τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των πλοίων της εν λόγω εταιρείας (επισκευαζόμενα και δρομολογημένα), αλλά και το σύνολο των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Τονίζουν ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες των εφοπλιστών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του υπουργείου Ναυτιλίας και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων με τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα για τα κέρδη των εφοπλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ