Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΣΤΟΝ «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία

Στις 21 Απρίλη 2018 κυκλοφόρησε με τον «Οδηγητή» μια ιδιαίτερη έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», που αφορά στα πρώτα βήματα της ΚΝΕ από την ίδρυσή της το 1968 έως το 1974.

Η έκδοση έχει ξεχωριστή σημασία, εντάσσεται στον εορτασμό των 50 χρόνων της ΚΝΕ και των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Αποτελεί μία καταγραφή της δράσης της ΚΝΕ τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ίδρυσής της, την περίοδο της δικτατορίας. Σε αυτές τις συνθήκες η ΚΝΕ, κάτω από τη μύτη του αστικού κράτους, χάρη στην πρωτοπόρα δράση της ως Νεολαίας του ΚΚΕ, τηρώντας τους κανόνες συνωμοτικότητας, περιφρούρησης και επαγρύπνησης, κατάφερε και ρίζωσε, ανέπτυξε αγωνιστικούς δεσμούς με τη νεολαία, συγκροτήθηκε σαν Οργάνωση.

Ο αναγνώστης θα διαβάσει γράμματα φυλακισμένων και εξόριστων αγωνιστών, παράνομες προκηρύξεις και ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δημοσιεύματα από την παράνομη κυκλοφορία του «Οδηγητή» και της «Πανσπουδαστικής» που ήταν η εφημερίδα της Αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν κείμενα που φιλοξενούνται στην έκδοση και αποτελούν αναμνήσεις συντρόφων που έδρασαν εκείνη την περίοδο ως μέλη και στελέχη της ΚΝΕ. Μέσα από τις εξιστορήσεις τους θα δει κανείς τη συγκρότηση των Οργανώσεων και των Οργάνων της ΚΝΕ, τις παράνομες συναντήσεις και συνεδριάσεις, την προσπάθεια για την περιφρούρηση της Οργάνωσης και της παράνομης δράσης, την πρωτοπόρα δράση και τις ευφάνταστες πρωτοβουλίες για να ανέβει το αντιδικτατορικό αίσθημα στους εργαζόμενους νέους, στους φοιτητές και τους μαθητές, την προσπάθεια στα παράνομα τυπογραφεία για να τυπωθούν ο «Οδηγητής» και η «Πανσπουδαστική», την αλύγιστη στάση στην ανάκριση, στα βασανιστήρια, στη φυλακή και την εξορία.

Δύο από αυτά τα κείμενα είναι γραμμένα από τους δύο Γραμματείς της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας.

Το πρώτο είναι το βιογραφικό σημείωμα του συντρόφου Δημήτρη Τσιάρα (1925 - 1984), πρώτου Γραμματέα της ΚΝΕ έως το 1972, γραμμένο από τον ίδιο. Σε αυτό αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο οι πρώτες μέρες επιβολής του στρατιωτικού πραξικοπήματος, οι πρώτες αντιδράσεις σε αυτό. Φωτίζονται συνολικά πλευρές της ιστορικής πορείας του Κόμματος, μελών και στελεχών του, όπως οι μαρτυρικές διαδρομές από τη μία στην άλλη φυλακή και εξορία. Φωτίζεται η πρωτοπόρα, κουμμουνιστική στάση και ηθική από το ξεκίνημα της ΚΝΕ.

Το δεύτερο, που αποτελεί και την εισαγωγή της έκδοσης, είναι από τον σύντροφο Δημήτρη Γόντικα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο οποίος ανέλαβε Γραμματέας της ΚΝΕ κατά τη διάρκεια της χούντας το 1972, σε μια περίοδο που οι εστίες αγωνιστικής αμφισβήτησης του καθεστώτος πλήθαιναν, κάτω και από την καθοριστική συμβολή της Οργάνωσής μας, η οποία συσσώρευε πείρα και συγκέντρωνε δυνάμεις στο πλάι του Κόμματος.

Η έκδοση αυτή δεν φιλοδοξεί να καλύψει με όρους ιστορικής πληρότητας αυτά τα πρώτα βήματα της ΚΝΕ σε συνθήκες παρανομίας. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει αφορμή και έναυσμα για μια πιο συστηματική προσπάθεια γνωριμίας και μελέτης της Ιστορίας της ΚΝΕ και της συγκεκριμένης περιόδου.

Από τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται στην έκδοση αυτή γίνεται φανερό ότι και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η δράση των κομμουνιστών είναι καθοριστικός παράγοντας για την οργάνωση της αντίστασης της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

Οι ιστορίες και τα υλικά που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο βιβλίο και προέρχονται από το «πρόσφατο χθες», αφορούν το σήμερα και το αύριο και μαρτυρούν την πλούσια αγωνιστική δράση και πείρα που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν όπλο στα χέρια της σημερινής νεολαίας.

Γι' αυτό και η έκδοση αυτή πρέπει να διακινηθεί πλατιά και να φτάσει σε κάθε μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε κάθε φίλο του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται, αμφισβητεί τη σημερινή κατάσταση, αναζητά τον τρόπο να την αλλάξει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ιδιαίτερη έκδοση με τον «Οδηγητή» (2018-04-07 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το καθήκον για σημαντική άνοδο των οργανωμένων δυνάμεων (2017-12-03 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 (2017-04-19 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η έκθεση για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» (2013-01-12 00:00:00.0)
Και μια παρακαταθήκη (1998-09-13 00:00:00.0)
Ο φλογερός "Οδηγητής" (1998-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ