Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ
Αποφάσισε «λουκέτο» σε τρεις παιδικούς σταθμούς για την επόμενη χρονιά

Με «όχημα» την πολιτική της κυβέρνησης και με στόχο τη μείωση του «κόστους» και την ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα

Τουλάχιστον τρεις παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων θα κλείσουν φέτος και περισσότεροι τα επόμενα χρόνια, όπως προέκυψε από πρόσφατη συνάντηση του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθήνας με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ), αλλά και τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ στις 2 Μάη. Οι παιδικοί σταθμοί που δεν θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη είναι της οδού Τρώων στα Ανω Πετράλωνα με 24 θέσεις, στην οδό Χαλεπά στα Ανω Πατήσια με 47 θέσεις και στην οδό Μετρών στα Σεπόλια με 39 θέσεις.

Το «όχημα» για το κλείσιμο παιδικών σταθμών είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής του δήμου Αθηναίων να αρπάζει την «ευκαιρία», προκειμένου να συρρικνωθεί το δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών, να μειωθεί το «κόστος» λειτουργίας τους και να εξωθηθούν ακόμη περισσότερες οικογένειες στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Ως άλλοθι και προσχηματικά χρησιμοποιείται από τη δημοτική αρχή το προεδρικό διάταγμα 99/2017 (ΦΕΚ Α' 141/28-09-2017) για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων, καθώς και ο πρόσφατος νόμος για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία.

Οι παραπάνω παιδικοί σταθμοί κλείνουν με αφορμή την άρνηση των ιδιοκτητών να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα κτίριά τους (θέρμανση κ.ά.) και χωρίς να έχουν βρεθεί εναλλακτικοί και κατάλληλοι χώροι για να μεταφερθούν τα παιδιά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που η δημοτική αρχή και το ΔΒΑ γνώριζαν και όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για την εξεύρεση, διαμόρφωση και δημιουργία νέων κατάλληλων χώρων, που θα καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών στις γειτονιές της Αθήνας. Μέσα στην επόμενη 5ετία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αθήνας θα κληθούν να κάνουν και άλλες προσαρμογές στα κτίρια, για να πληρούν τα κριτήρια του Προεδρικού Διατάγματος - όπου αυτό είναι δυνατό - διαφορετικά θα κλείσουν και άλλοι. Να σημειωθεί εδώ ότι από τους 75 βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθήνας, οι περίπου 25 στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια (στοιχεία ΔΒΑ), δηλαδή αυξάνει ο κίνδυνος να μην γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές από τους ιδιοκτήτες και αυτό να «βολέψει» τη δημοτική αρχή για κατάργηση σταθμών, χωρίς να βρεθούν άλλοι χώροι.

Εξάλλου, το ΔΒΑ ξεκαθάρισε πως αν ίσχυε η υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή για το δήμο Αθήνας από την επόμενη σχολική χρονιά, τότε θα έκλειναν φέτος περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, την ώρα που οι υπάρχοντες σταθμοί δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού της Αθήνας και ιδιαίτερα οι θέσεις των βρεφών είναι πολύ λίγες. Ενδεικτικά, στα Ανω Πετράλωνα θα απομείνει από Σεπτέμβρη μόνο ένας βρεφονηπιακός σταθμός για 17 βρέφη και 21 νήπια.

Καταργούνται θέσεις στους παιδικούς σταθμούς

Η συνειδητή και σχεδιασμένη πολιτική συρρίκνωσης των βρεφονηπιακών σταθμών φαίνεται και από τη νέα δυναμικότητα των σταθμών, που ενέκρινε πρόσφατα το ΔΒΑ, καταργώντας συνολικά 429 θέσεις (από 5.299 σε 4.870). Συγκεκριμένα, καταργούνται 513 θέσεις νηπίων στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς και αυξάνονται ελάχιστα θέσεις των βρεφών, μόλις κατά 84 θέσεις για όλο το δήμο της Αθήνας! Ενδεικτικά, σε όλο το Γ' Δημοτικό Διαμέρισμα δημιουργούνται μόλις 2 νέες θέσεις για βρέφη (από 154 σε 156), ενώ στο Δ' Δημοτικό Διαμέρισμα οι θέσεις για βρέφη μειώνονται από 160 σε 149.

Στο μεταξύ, ενώ παιδιά μένουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών, υπάρχουν κενές θέσεις σε ορισμένους σταθμούς (π.χ. του κέντρου της Αθήνας) επειδή δεν προβλέπεται μεταφορά. Ομως, η διοίκηση του Βρεφοκομείου απορρίπτει το αίτημα του Συλλόγου Γονέων να μεταφέρονται τα παιδιά με τα πούλμαν του ΔΒΑ στους παιδικούς σταθμούς που είναι μακριά από το σπίτι τους και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αθήνας καλεί όλους τους γονείς/κηδεμόνες να αντισταθούν στα σχέδια συρρίκνωσης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και να διεκδικήσουν κανένα παιδί να μη μένει εκτός παιδικού σταθμού. Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια στις γειτονιές αυτές, για να μεταφερθούν από Σεπτέμβρη οι σταθμοί που κλείνουν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις για παιδιά και βρέφη. Σύγχρονοι, δημόσιοι και δωρεάν σταθμοί για όλα τα παιδιά στις γειτονιές της Αθήνας και δωρεάν μεταφορά όπου χρειάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ