Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» με διανομέα

Οι τραγικές συνέπειες που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι - διανομείς, που κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και το φόβο της απόλυσης αναγκάζονται να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, με άγρια εντατικοποίηση της δουλειάς και απουσία μέτρων προστασίας, συνθήκες που επιβάλλουν οι εργοδότες στο πλαίσιο του ανταγωνισμού «αλυσίδων», αναδείχθηκαν μέσα και από το νέο «ατύχημα» που σημειώθηκε, αυτήν τη φορά στην Πτολεμαΐδα.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ένας εργαζόμενος - διανομέας 21 ετών τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας, όταν συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και να χειρουργηθεί.

Το περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από πολλά τέτοια «ατυχήματα» που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ένας 28χρονος διανομέας σε καφέ της Λάρισας έχασε τη μάχη για τη ζωή, μετά από τροχαίο την ώρα της δουλειάς.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας περιγράφει την εντατικοποίηση της δουλειάς στον κλάδο, όπου «η πλειοψηφία των εργαζομένων delivery στον Επισιτισμό δουλεύει 10ωρα, κάτω από μεγάλη πίεση για να "βγει η δουλειά", χωρίς ρεπό μες στη βδομάδα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στο να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε διαφορετικά μαγαζιά. Την ίδια ώρα, το ωρομίσθιο της τάξης των 2 ευρώ - 3 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, αφού πέρα από τη μεγάλη κούραση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, καλούνται να δουλέψουν ακόμα και μέρες με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες (πάγος, χιόνια, καύσωνας κ.λπ.)».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν στις γραμμές του, να διεκδικήσουν δουλειά με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες, και όχι δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς καμία ασφάλιση, κανένα επίδομα, για ένα κομμάτι ψωμί.

Μηχανοκίνητη εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη

Κόντρα στη βαρβαρότητα που διαμορφώνεται με θύματα τους εργαζόμενους, χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) πραγματοποίησε μηχανοκίνητη εξόρμηση σε χώρους εργασίας στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους εργαζόμενους διανομείς σε συσπείρωση και αγώνα. Να μην δεχτούν να θυσιάζουν τη ζωή τους για τα κέρδη των επιχειρηματιών, να παλέψουν για κλαδικές Συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους, για ΣΣΕ υποχρεωτικές για όλους, επαναφορά και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να απαιτήσουν τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης να είναι πληρωμένα από τους εργοδότες τους και όχι από τις δικές τους τσέπες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «μεροκάματα του τρόμου» συνεχίζονται για τους διανομείς (2022-08-23 00:00:00.0)
Αλλος ένας διανομέας νεκρός την ώρα του μεροκάματου (2021-11-02 00:00:00.0)
Μηχανοκίνητη κινητοποίηση για τα συνεχόμενα «ατυχήματα» διανομέων (2021-06-04 00:00:00.0)
Κουβαλούν το «πακέτο» της εντατικοποίησης και της δουλειάς - λάστιχο (2021-03-04 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες με αιχμή την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία (2018-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ