Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
Αντιδρούν στις ρυθμίσεις του «Κλεισθένη»

Το σχέδιο νόμου για τον «Κλεισθένη 1» υπηρετεί «την κοινή θέση - μεθόδευση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων για την ουσιαστική αποδυνάμωση υπηρεσιών σε προσωπικό, μέσα και πόρους, προκειμένου σαν ώριμο φρούτο οι αρμοδιότητες να ιδιωτικοποιηθούν ή να εκχωρηθούν», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Αλλωστε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η θέση για τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα έχει ψηφιστεί από όλα τα μνημονιακά κόμματα στο 3ο μνημόνιο (ν. 4336/15). Οσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν άμεσα τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (έλεγχος ΟΤΑ, υπηρεσίες ιθαγένειας - μετανάστευσης), οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για δήθεν απεγκλωβισμό των ΟΤΑ από τον έλεγχο και για καλύτερη εξυπηρέτηση των αλλοδαπών πολιτών ακούγονται, στην καλύτερη περίπτωση, αστείες... Με το σχέδιο νόμου ο έλεγχος των ΟΤΑ... ελέγχεται ασφυκτικά πλέον από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ με τις διατάξεις που αφορούν τον πλήρη διαχωρισμό / αποδιάρθρωση των υπηρεσιών ιθαγένειας - μετανάστευσης, τα ήδη οξυμένα προβλήματα των υπηρεσιών απλά πολλαπλασιάζονται. Είναι φανερό σε όλους ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών περί... αποσυναρμολόγησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μπαίνει σε εφαρμογή και μάλιστα με χαρακτηριστική προχειρότητα.

Οι υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά, ενώ στην περίπτωση της εποπτείας ΟΤΑ η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει την παρανομία των αιώνιων "παράλληλων" καθηκόντων, χρησιμοποιώντας το χρόνο άσκησής τους ακόμα και ως κριτήριο επιλογής μετατασσομένων...».

Οσον αφορά τους εργαζόμενους, επισημαίνεται ότι «η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, με τη διαφαινόμενη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών, εντάσσεται καθαρά στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του μικρού - επιτελικού κράτους που επιδιώκει σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση. Μεταρρύθμιση που ολοφάνερα και μαθηματικά οδηγεί σε μείωση διοικητικών δομών, με επακόλουθο και φυσική εξέλιξη τη μείωση μόνιμων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Ετσι, φαίνεται ότι έρχεται και η σειρά των πολύπαθων ΑΔ να θυσιαστούν στο βωμό του κεφαλαίου και της αναδιοργάνωσης του κράτους, για την έλευση της "ανάπτυξης". Και συνδέονται όλα αυτά με τη γενικότερη κυρίαρχη πολιτική αντίληψη της ΕΕ, που επιδιώκει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιγότερο κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις ΣΔΙΤ και, το βασικότερο, νέες ελαστικές μορφές εργασίας, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και μείωση του μισθολογικού κόστους περαιτέρω.

Αυτήν τη λογική, που διαπνέει και το συγκεκριμένο νομοθέτημα, είμαστε αποφασισμένοι να την αντιπαλέψουμε, αποτρέποντας οποιαδήποτε βλαπτική συνέπεια για τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Καλούμε τα πρωτοβάθμια μέλη μας να πάρουν τώρα πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης για τους συναδέλφους, ώστε να ενισχύσουν, να εμπλουτίσουν και να ολοκληρώσουν από τη βάση, τη θέση και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ