Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ρόλους στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών των μονοπωλίων σπεύδουν να αναλάβουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους το γαλλικό κεφάλαιο συμμετέχει διεκδικώντας αναβάθμιση της θέσης του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάδειξη της κυβέρνησης Μακρόν στην εξουσία, έγιναν συγκεντρώσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν αναδυόμενες στο αστικό πολιτικό σύστημα δυνάμεις, όπως η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν. Πρόκειται για το κόμμα όπου συμμετέχουν πρώην συνεργάτες του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας που «χώρισαν» τους δρόμους τους από αυτό για να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και ειδικά της σοσιαλδημοκρατίας. Στις κινητοποιήσεις - που πολλοί συμπύκνωσαν στο χαρακτηρισμό «Πάρτι για τον Μακρόν» - πήραν μέρος χιλιάδες λαού, ανάμεσα στους οποίους και εργαζόμενοι που φορτώνονται τις συνέπειες της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, για την οποία η κυβέρνηση «δίνει ρέστα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών της Sciences Po (Cevipof), που έγινε σε συνεργασία με τη «Λε Μοντ», το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί «αρνητικό» τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μακρόν. Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αξιολογήθηκε θετικά για την εξωτερική πολιτική, με το 63% να συμφωνεί ότι κινείται «στη σωστή κατεύθυνση», όπως θετικά αξιολογήθηκε και για τη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις (κατά το 61%), τη στάση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (κατά το 60%) αλλά και τους χειρισμούς της στον «αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» (57%).

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να έχει έναν «στρατηγικό και ιστορικό» διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, «που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη και δεν θα επιτρέπει η Ρωσία να απομακρύνεται». Σημειώνουμε ότι στα τέλη του μήνα θα βρεθεί στη Ρωσία, συμμετέχοντας ως επίσημος προσκεκλημένος σε οικονομικό φόρουμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ