Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργαλεία ιμπεριαλιστικής επέμβασης τα «αναπτυξιακά» ταμεία της ΕΕ

Την έκθεση σχετικά με την «Εφαρμογή του Μηχανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας και του Ταμείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας» συζήτησε και υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο. Οπως επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που την καταψήφισε, «η έκθεση ασχολείται με την αξιοποίηση των τριών χρηματοδοτικών ταμείων της ΕΕ για την "αναπτυξιακή δράση" της με κριτήριο όχι την ανθρωπιστική συνδρομή σε χώρες και λαούς που την έχουν ανάγκη, αλλά τη δυνατότητα χρήσης τους ως εργαλείων ιμπεριαλιστικής επέμβασης και άσκησης πολιτικής επιρροής στις χώρες αυτές. Σύμφωνα άλλωστε με την "Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ", τα ταμεία αυτά θεωρούνται μηχανισμοί άσκησης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, με τα οποία παρεμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής.

Οπως ομολογεί η ίδια η έκθεση, τα μέσα αυτά ενεργοποιούνται κατά κανόνα μετά το ξέσπασμα "κρίσεων" στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ετσι, η ΕΕ μαζί με τους συμμάχους της και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανάβουν τη φωτιά του πολέμου και των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, όπως πρόσφατα στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία κ.α., για να μπορεί στη συνέχεια με την "προβιά" του "ανθρωπισμού" και της εξαγωγής των "αξιών της ΕΕ" να επεμβαίνει αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση των δήθεν "αναπτυξιακών" ταμείων της. Με μοναδική επιδίωξη την εξασφάλιση θέσεων και αγορών στα μονοπώλια που υπηρετεί, σε σκληρή αντιπαράθεση με άλλους ανταγωνιστικούς ομίλους που στηρίζονται από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι λαοί χρειάζεται με την πάλη τους να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων και των ενώσεών τους, να χαράξουν δρόμο προς το δικό τους συμφέρον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ