Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Χαιρετίζει τον «πολύτιμο» ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδίων

Copyright 2018 The Associated

Τον «πολύτιμο» και «βασικό» ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, χαιρέτισε εκ νέου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, στη σταθερή γραμμή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και στο φόντο της προσπάθειας να κλείσουν οι όποιες ρωγμές στις σχέσεις με την Τουρκία, ο γγ του ΝΑΤΟ υποβαθμίζει εκ νέου σαν, τάχα, διμερείς διαφορές και διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τις αξιώσεις της Αγκυρας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, επιμένοντας μάλιστα να συζητήσουν τις «διαφορές» τους, δηλαδή να μπουν και επισήμως στο τραπέζι τα περί «γκρίζων ζωνών» που επικαλείται η τουρκική αστική τάξη για να κατοχυρώσει τις πάγιες διεκδικήσεις της. Σε ό,τι αφορά, δε, την ΠΓΔΜ, ο ΝΑΤΟικός κάνει για άλλη μια φορά σαφές ότι οι διεργασίες για το ονοματολογικό δρομολογούνται για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Στόλτενμπεργκ για τα Ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, απαντά πως «γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι». Συμπληρώνει ότι «είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας για μένα και για το ΝΑΤΟ όταν υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τονίζουμε τη σημασία της άμεσης επαφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών».

Παραπέρα, σε ερώτηση για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, απαντά πως «είναι το ίδιο θέμα. Υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ» και «συνεπώς, καλούμε την Τουρκία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα στις άμεσες επαφές μεταξύ τους», προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία»...

Την ίδια ώρα, τονίζει το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, λέγοντας πως «έχουμε ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της επιχείρησης και το καλωσορίζουμε», παραπέμποντας εδώ στην ανάπτυξη στο πέλαγος της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, την ενίσχυσή της με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όλα με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πλοίων προς και από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο ΑΠΕ σχετικά και με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 11-12/6 στις Βρυξέλλες, τονίζει πως «ο κύριος στόχος είναι να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται, αλλάζει, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Τόσο στο γεγονός ότι βλέπουμε πιο ισχυρή τη Ρωσία, αλλά και στη βία που βλέπουμε στο Νότο, στο Ιράκ, στη Συρία και την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση».

Προσθέτει, σχετικά με τους τέτοιους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και το ρόλο που παίζει στην υλοποίησή τους η ελληνική κυβέρνηση, ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προσαρμογή αυτή. Η Ελλάδα είναι πολύτιμη και αποτελεί βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «εκτιμώ πραγματικά την ισχυρή συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Σχετικά με τα παραπάνω, τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ειδικά την «πλάτη» που βάζει η κυβέρνηση στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως «θα εξετάσουμε το θέμα της διεύρυνσης (σ.σ. του ΝΑΤΟ) στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, αλλά και με την ΠΓΔΜ».

Δηλώνει, εξάλλου, ικανοποιημένος από τις διεργασίες των δυο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και κάνει σαφές ότι το ΝΑΤΟ έχει άμεση εμπλοκή στο όλο θέμα. Οπως αναφέρει, «χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα για να προσπαθήσουν να βρουν λύση στο ζήτημα του ονόματος. Επισκέφτηκα τα Σκόπια πριν από μερικούς μήνες. Μίλησα επίσης με τον πρωθυπουργό Τσίπρα μετά την επίσκεψή μου και χαιρετίζω την ισχυρή πολιτική στήριξη για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Αλλά εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ