Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Κινεζικές πιέσεις με ακυρώσεις στις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών μονοπωλίων και τις πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού που προωθεί η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Κινέζοι έμποροι ακυρώνουν σημαντικές παραγγελίες για εισαγωγή αμερικανικής σόγιας καθώς το προϊόν έχει ενταχθεί σε λίστα, συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων, που έχει καταρτίσει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου για δασμούς 25% εφόσον οι ΗΠΑ επιβάλουν ανάλογους δασμούς σε ανταγωνιστικά κινεζικά προϊόντα.

Νεότερα στοιχεία που έδωσαν χτες αρμόδιες αμερικανικές αρχές και τα οποία επικαλείται το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» αναφέρουν χαρακτηριστικά πως την πρώτη βδομάδα του περασμένου μήνα, οι πωλήσεις σόγιας από τις ΗΠΑ στην Κίνα ξεπέρασαν τους 255.000 τόνους και την τελευταία βδομάδα του Απρίλη (όταν ήδη είχαν αρχίσει να οξύνονται οι κόντρες και οι απειλές εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών) οι πωλήσεις αμερικανικής σόγιας στην Κίνα μειώθηκαν στους 7.400 τόνους. Παράλληλα με τις ακυρώσεις στις παραγγελίες για την πώληση αμερικανικής σόγιας, οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα διάφορα κίνητρα, όπως αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων σε αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν σόγια, ώστε να μειώσουν τις εισαγωγές.

Η Κίνα εισάγει ετησίως περίπου 100.000.000 τόνους σόγιας, εκ των οποίων 35.000.000 τόνοι προέρχονται από τις ΗΠΑ. Οι άλλες παραγγελίες γίνονται από Βραζιλία και Αργεντινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ