Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κριτήριο οι προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών με τίτλο «Σύσταση φορέα αναπλάσεων» του κέντρου της Αθήνας. Από τις ρυθμίσεις του αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί την ταχύρρυθμη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, στις Κατασκευές κ.ο.κ.

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά την ανάπλαση των «Προσφυγικών» της Λ. Αλεξάνδρας και το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.

Προβλέπει την ίδρυση της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», η οποία θα λειτουργεί, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και με την εποπτεία των αρμόδιων υπουργείων.

Το μετοχικό κεφάλαιο αναλαμβάνεται εξολοκλήρου από το ελληνικό Δημόσιο και ορίζεται ρητά η δυνατότητα της εταιρείας να αναλαμβάνει, στο πλαίσιο του σκοπού της, και δράσεις «ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας», «αλληλέγγυας οικονομίας», «ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών» κ.λπ. Δεν αναφέρεται λέξη για το ποιο είναι το περιεχόμενο και ποιοι οι όροι των αναπλάσεων, τα οποία επαφίενται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ωστόσο προβλέπεται η παράδοση τμημάτων των έργων σε τρίτους, δηλαδή σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Στους πόρους της εταιρείας περιλαμβάνονται οι πρόσοδοι από την εν γένει διαχείριση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων από την εταιρεία, που σημαίνει ότι κάθε έργο που ολοκληρώνεται είναι αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, επιβαρύνοντας παραπέρα τα λαϊκά στρώματα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξε ότι το τεχνικό έργο των αναπλάσεων είναι ένα ακόμα κερδοφόρο πεδίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και σημείωσε ότι αυτό εντάσσεται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επισήμανε τις φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις συνολικά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που ήδη υλοποιείται στο Ελληνικό και το Φαληρικό Δέλτα, με την ιδιωτικοποίηση των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής, για τουριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις, αλλά και για τη διακίνηση εμπορευμάτων, με την απόλυτη αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, όπως η διασφάλιση μικροκλίματος, χώρων λαϊκού αθλητισμού και αναψυχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ