Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για τον Διαγωνισμό φιλοτέχνησης Μνημείων σε Μακρόνησο και Γυάρο

Συνάντηση παρουσίασης των ιστορικών δεδομένων και άλλων σχετικών στοιχείων που αναφέρονται στη Μακρόνησο και τη Γυάρο πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Διαγωνισμού, που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση και ανέγερση δύο Μνημείων σε καθέναν από τους ιστορικούς - μαρτυρικούς αυτούς τόπους. Η συνάντηση, για τον Διαγωνισμό που διεξάγεται στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, έγινε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό και συμμετείχαν καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό. Βέβαια, η συμμετοχή στη χτεσινή συνάντηση δεν ήταν δεσμευτική για τη συμμετοχή τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ, ο οποίος, απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες και αναφερόμενος στο σκοπό της συνάντησης, είπε:

«Να δώσουμε όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για τους δύο αυτούς μαρτυρικούς τόπους και να συμβάλουμε, όσο είναι δυνατό από την πλευρά μας, στην προσέγγιση και βαθύτερη κατανόηση ενός πολύπλευρου και πολυσύνθετου ιστορικού γεγονότος, όπως είναι η δημιουργία και η λειτουργία των δύο αυτών τόπων βασανισμού και ηρωικής αντίστασης δεκάδων χιλιάδων μελών, στελεχών και οπαδών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών.

Θα είμαστε ευτυχείς αν καταφέρουμε να συμβάλουμε, έστω και κατ' ελάχιστο, στις δημιουργικές σας αναζητήσεις για την κατασκευή μνημείων αντάξιων της θυσίας και του ηρωισμού όσων πέρασαν από αυτά τα κολαστήρια.

Το οφείλουμε ως Κόμμα. Το οφείλουμε στις νέες γενιές, που πρέπει να μαθαίνουν, να διδάσκονται και να εμπνέονται στον αγώνα τους για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη βαρβαρότητα και αγριότητα του καπιταλισμού.

Η Μακρόνησος και η Γυάρος, ως σύμβολα της αγριότητας του αστικού κράτους, από τη μια μεριά, και άφταστου ηρωισμού και αυτοθυσίας, ομαδικά και ατομικά, χιλιάδων αγωνιστών, από την άλλη μεριά, έχουν εμπνεύσει πολλούς δημιουργούς ιστορικών, λογοτεχνικών, ποιητικών και κινηματογραφικών έργων.


Είναι καιρός να πάρουν τη θέση τους και να αφήσουν το ιστορικό τους αποτύπωμα και οι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για αυτούς τους χώρους, ώστε να λειτουργούν με όλη τη σημασία της λέξης ως ιστορικοί τόποι.

Δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε η Μακρόνησος και η Γυάρος να μπουν στο μουσείο της Ιστορίας και πολύ περισσότερο να γίνουν αντικείμενο καπηλείας και δικαίωσης αντιλαϊκών πολιτικών και κυρίως δικαίωσης των Αμερικανών και Εγγλέζων ιμπεριαλιστών.

Θέλουμε να παραμείνουν και να ορθώνονται ζωντανά σύμβολα του τιτάνιου αγώνα ανάμεσα σε δύο ασυμβίβαστους κόσμους, όπως πραγματικά ήταν.

Αλλωστε, το ουσιαστικό και βαθύτερο τίμημα αυτού του αγώνα ήταν η αντίσταση στην τρομοκράτηση του λαού, η υπεράσπιση της αγωνιστικής αξιοπρέπειας των αγωνιστών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ και των σκοπών τους και πάνω από όλα η υπεράσπιση των αρχών και των ιδεών του ΚΚΕ, η άρνηση δήλωσης μετάνοιας, η άρνηση αποκήρυξης του ΚΚΕ, που ήταν ο πρωτεργάτης και αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας, και ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος, για να παρουσιάσουν τα ιστορικά δεδομένα για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο αντίστοιχα. Στις ομιλίες τους στάθηκαν αναλυτικά στη γεωγραφία και τη μορφολογία των νησιών, τις χρονολογίες που χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εκτόπισης και φυλάκισης και προφανώς στα φρικτά βασανιστήρια που πέρασαν οι κρατούμενοι. Επίσης, το πόσοι εξορίστηκαν, τον διεθνή αντίκτυπο, τη συμβίωση των κρατουμένων και ποιήματα εξόριστων λογοτεχνών.

Πολύτιμο στοιχείο στην παρουσίασή τους ήταν το οπτικό υλικό που συνόδευε τις ομιλίες, που βοήθησε τους παρευρισκόμενους να κατανοήσουν πιο βαθιά αυτά τα δύο νησιά, μιας και η πρόσβαση και στα δύο και ειδικά στη Γυάρο είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Παρουσιάστηκαν ιστορικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα, συγκλονιστικά σχέδια και σκίτσα από εξόριστους που αποτύπωναν την καθημερινότητά τους, πρωτοσέλιδα και άρθρα από εφημερίδες της εποχής, ποιήματα καλλιτεχνών που εξορίστηκαν, αεροφωτογραφίες αλλά και σημερινές φωτογραφίες.

Τέλος, στους παρευρισκόμενους δόθηκαν ψηφιοποιημένα υλικά, φωτογραφίες και ντοκουμέντα, σχετικά με τη Μακρόνησο και τη Γυάρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ