Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σταθερό το αμερικανικό «ενδιαφέρον» με ευρύτερες προεκτάσεις

Στη Λευκωσία βρέθηκε εκπρόσωπος της οργάνωσης AHEPA, συνδέοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ με Κύπρο - Ελλάδα - Ισραήλ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικές του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για το Κυπριακό και όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι οι δηλώσεις που έκανε προχτές από τη Λευκωσία ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης ΑΗΕPΑ (συνδέεται με το ελληνοαμερικανικό λόμπι στις ΗΠΑ) Καρλ Χόλιστερ, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τις Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ «κλειδιά» για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Συνδέοντας τη σταθερότητα αυτή με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων (δηλαδή την παράδοσή τους στα μονοπώλια), υπενθύμισε ότι η «ΕxxonMobil» αναμένεται σύντομα να αρχίσει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, σχολιάζοντας - σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου» - πως «θα δούμε κάποιο αντίβαρο στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ισχυρίστηκε ότι «τα αμερικανικά συμφέροντα έχουν ευθυγραμμιστεί με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ» και αναφέρθηκε στις «πιέσεις» που ασκούνται στις ΗΠΑ για το «πάγωμα» της παράδοσης των «F-35» στην Τουρκία.

Τον Χόλιστερ συνάντησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, που είπε ότι «ήρθε η ώρα να πιέσουμε και να πείσουμε τους φίλους μας, τις χώρες που λένε ότι στηρίζουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, τις χώρες που λένε ότι ενδιαφέρονται για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ότι τα λόγια δεν είναι αρκετά, χρειαζόμαστε πράξεις».

Στο μεταξύ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «FAZ», ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να είναι «ούτε μειονότητα σε ένα ενιαίο ελληνοκυπριακό κράτος ούτε επαρχία της Τουρκίας» και επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι είναι όλες οι διχοτομικές λύσεις, καλώντας «είτε (σε) μια επανένωση σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με δύο συνιστώντα, πολιτικά ισότιμα μέρη, είτε (σε) μια λύση δύο κρατών». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι ζητούμενο είναι πρώτα απ' όλα ο μεγάλος ενεργειακός πλούτος, λέγοντας: «Είτε θα αρχίσουμε να συζητάμε το θέμα που αφορά το μέλλον μας με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο, είτε θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις έρευνες για αποθέματα αερίου. Δεν πρόκειται απλά να μείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε».

Στην Αίγυπτο ο Λακκοτρύπης

Κι ενώ στη Λευκωσία γινόταν την Τρίτη η 4η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με κυρίαρχα θέματα τα Ενεργειακά, στο Κάιρο, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου - Αιγύπτου εξέφραζαν ικανοποίηση για «τα εξαιρετικά αποτελέσματα» μιας συνάντησης που ασχολήθηκε με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη. Οι δυο υπουργοί, Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ ελ Μόλα, αντίστοιχα, υποστήριξαν μάλιστα ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Από χτες, επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου θα έχει επαφές με τη σερβική ηγεσία και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ