Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κρίσιμο ζητούμενο και η ψήφος των Κούρδων

Από τη μεγάλη άσκηση κοντά στη Σμύρνη

Copyright 2018 The Associated

Από τη μεγάλη άσκηση κοντά στη Σμύρνη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Την προσοχή τους στους Κούρδους ψηφοφόρους στρέφουν τα επιτελεία των αστικών κομμάτων στην Τουρκία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας και της ολοένα μεγαλύτερης βαρύτητας που αποκτά το κουρδικό ζήτημα στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής.

Ετσι, ο υποψήφιος για την προεδρία με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην ανατολική επαρχία Χακάρι, χαρακτήρισε το Κουρδικό «πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα» που «θα λύσουμε μέσω της ειρήνης και της ανάπτυξης». Στη συγκεκριμένη επαρχία, μεγάλο μέρος των ψήφων πήγαινε μέχρι σήμερα στο φιλοκουρδικό HDP, τον φυλακισμένο υποψήφιο του οποίου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επισκέφτηκε ο Ιντζέ την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, οι 15 βουλευτές που είχαν αποχωρήσει από το CHP, προσχωρώντας στο νεοσύστατο φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) της Μεράλ Αξενέρ, ανακοίνωσαν χτες ότι επιστρέφουν στο CHP. Η «μετακίνησή» τους είχε γίνει για να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνταν για τη συμμετοχή του ΙΥΙ στις προεδρικές εκλογές (κάτι που τελικά διασφαλίστηκε και με τη συλλογή 100.000 υπογραφών). Αν μη τι άλλο, τέτοια πήγαινε - έλα υποδηλώνουν και βαθύτερους διαύλους που πιθανώς αναπτύσσονται στην αντιπολίτευση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι επέκρινε τοποθέτηση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσεΐν, με την οποία ζητούσε την αναβολή των πρόωρων εκλογών. Ο Ακσόι κατηγόρησε τον εκπρόσωπο για «μεροληπτικές δηλώσεις» και του απέδωσε «ατυχείς εκφράσεις σχετικά με το πώς πρέπει να είναι η διοίκηση μιας ανεξάρτητης χώρας». Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι στις 15 Μάη ο Τούρκος Πρόεδρος (και εκ νέου υποψήφιος, με τη στήριξη των ΑΚΡ - ΜΗΡ) Ρ. Τ. Ερντογάν θα βρεθεί στη Βρετανία, όπου θα συναντηθεί και με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Μεγάλη άσκηση στα ανοιχτά της Σμύρνης

Ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ παρακολούθησε χτες από κοντά τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τον κωδικό «EFES 2018», που συνεχίζεται κοντά στη Σμύρνη. Ο Ακάρ ήταν ένας από τους 65 παρατηρητές και εκπροσώπους 38 χωρών που παραβρέθηκαν στη χτεσινή, τέταρτη μέρα. Η άσκηση ξεκίνησε στις 7 Μάη και ολοκληρώνεται σήμερα 11 του μήνα. Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», στην άσκηση συμμετέχουν 7.500 στρατιωτικοί, με τους 945 από αυτούς να προέρχονται από «σύμμαχα και φιλικά έθνη» όπως ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές, Βρετανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αλγερία, Γεωργία, Ιταλία, Κατάρ, Καζακστάν, Κόσσοβο, Κουβέιτ, Ουγγαρία, Σκόπια, Μαλαισία, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Ρουμανία, Σλοβακία, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία.

  • Νέο κύμα ενταλμάτων σύλληψης εκδόθηκε χτες σε βάρος αξιωματικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 91 ακόμα άτομα, που συμπληρώνουν πολλές ακόμα προσαγωγές και καταδίκες ατόμων που φέρονται να ανήκουν στο «Χιζμέτ», την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ως πρωτεργάτης στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και έχει έδρα τις ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ