Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία με στόχο το Ιράν

«Σε νέα φάση περνά ο πόλεμος», διαπιστώνει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ΗΠΑ και ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επικροτούν την ισραηλινή επιθετικότητα

Η νύχτα μέρα έγινε από τη νέα ισραηλινή επιδρομή στη Συρία
Η νύχτα μέρα έγινε από τη νέα ισραηλινή επιδρομή στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με πρόσχημα την πρότερη ρίψη 20 ρουκετών χωρίς θύματα που απέδωσε στις επίλεκτες δυνάμεις του ιρανικού στρατού, Αλ Κουντς, το Ισραήλ προχώρησε χτες τα ξημερώματα σε μία άνευ προηγουμένου μαζική επίθεση θέσεων του συριακού και ιρανικού στρατού στα περίχωρα της Δαμασκού και στη νότια Συρία.

Η νέα αυτή ισραηλινή επίθεση (είχαν προηγηθεί σε ένα μήνα τουλάχιστον άλλες τρεις) αξιοποιεί την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τη διεθνή Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και, κατά δήλωση Ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου, έγινε σε συνεννόηση και με την άδεια της Ρωσίας, όπου είχε μεταβεί το πρωί της Τετάρτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο τελευταίος πάντως χτες βράδυ δικαιολόγησε την επίθεση, λέγοντας πως τα αεροπορικά πλήγματα ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία ήταν «ανάλογα» επειδή η Ισλαμική Δημοκρατία «πέρασε την κόκκινη γραμμή».

Το απτό αποτέλεσμα της επίθεσης, κατά τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ήταν η καταφορά πλήγματος «σχεδόν στο σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία». Ο Λίμπερμαν, απειλώντας με περαιτέρω κλιμάκωση, προειδοποίησε το Ιράν ότι «εάν βραχούμε απ' τη βροχή, εσείς θα αντιμετωπίσετε πλημμύρα».

Πιο χαρακτηριστικές ήταν, όμως, οι δηλώσεις του Ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου Αμος Γκίλεαντ σε συνέδριο ασφαλείας στην παράκτια ισραηλινή πόλη Χερτζλίγια, που προέβλεψε ως αναπόφευκτη μία ευρύτερη ισραηλινο-ιρανική σύγκρουση, τονίζοντας: «Αυτοί θέλουν να χτίσουν δεύτερο Χεζμπολαχ-στάν (σ.σ. από την οργάνωση του Λιβάνου). Είναι αποφασισμένοι να το πράξουν και εμείς να το εμποδίσουμε. Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε πορεία σύγκρουσης».

Η αντίδραση στη Δαμασκό

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών πάντως, αναφερόμενο χτες στην ισραηλινή επίθεση, διαπίστωσε «ποιοτική διαφορά» σε σχέση με τις προηγούμενες (και πάνω από 100 επιθέσεις από το 2011), επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος περνά σε «μία νέα φάση που ξεκίνησε από τους γνήσιους εχθρούς μετά την ήττα των αντιπροσώπων τους». Το συριακό υπουργείο εννοούσε τις ομάδες τζιχαντιστών και λοιπών αντικαθεστωτικών που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και σε βάθος χιλιομέτρων από τα ισραηλινο-συριακά σύνορα και τις οποίες, τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ εξόπλιζε, χρηματοδοτούσε και περιέθαλπε...

Η διοίκηση του συριακού στρατού υποστήριξε ότι η συριακή αεράμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει και να καταστρέψει πάνω από τους μισούς πυραύλους και ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν άλλα πέντε. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο συριακός στρατός είναι «έτοιμος» να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε επίθεση.

Αντιδράσεις σε Μόσχα, Ουάσιγκτον, ΕΕ

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε λεπτομερείς πληροφορίες για την ισραηλινή επίθεση στη Συρία. Ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.45 π.μ. και 3.45 χτες τα ξημερώματα από 28 ισραηλινά αεροσκάφη τύπων «F-15», «F-16». Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που οι Ρώσοι στρατιωτικοί ανέφεραν πως έγινε σε θέσεις ιρανικών ένοπλων ομάδων και συριακού στρατού σε περιοχές της Δαμασκού και της νότιας Συρίας, πρόσθεσαν πως χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 70 πύραυλοι εδάφους - αέρος και αέρος - εδάφους και ότι πάνω από το 50% αυτών αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ισραηλινές επιθέσεις επιβεβαίωσαν ότι παρά τις αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ με φόντο την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η λυκοσυμμαχία τους ενάντια στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ παραμένει ισχυρή. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επικρότησαν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία, υιοθετώντας, ανεπιφύλακτα, τα ισραηλινά προσχήματα περί άμυνας.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως «οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες του ιρανικού καθεστώτος από τη Συρία εναντίον Ισραηλινών πολιτών και υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση για να αμυνθεί».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε επίσης τις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων και κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Η Γαλλία ζήτησε σήμερα από το Ιράν να αποφύγει κάθε «στρατιωτική πρόκληση» έπειτα από τις «ιρανικές» επιθέσεις με ρουκέτες στη Συρία σε ισραηλινές θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν, εκφράζοντας «έντονη ανησυχία», επαναδιατυπώνοντας... «την ακλόνητη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ» και καταδικάζοντας «κάθε απόπειρα υπονόμευσής της».

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, επιλέγοντας να μην αναφερθεί στην ισραηλινή επίθεση στη Συρία, αλλά «στη λάθος απόφαση» των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή Συμφωνία του 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ