Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Τα σχέδια της εργοδοσίας της «Coca-Cola» και των εντολοδόχων της δεν θα περάσουν

Από την περιφρούρηση της πρόσφατης κλαδικής απεργίας στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στο Σχηματάρι
Από την περιφρούρηση της πρόσφατης κλαδικής απεργίας στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στο Σχηματάρι
Τα σχέδια της εργοδοσίας της πολυεθνικής εταιρείας «Coca-Cola», τα οποία υλοποιούνται από συνδικαλιστές και σωματεία που ελέγχει και στοχεύουν στην αποδυνάμωσή της, καταγγέλλει στους εργαζόμενους και τα σωματεία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, με εντολή της εργοδοσίας της εν λόγω πολυεθνικής η εργοδοτική ομάδα που ελέγχει το επιχειρησιακό σωματείο στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού («ΑΥΡΑ 3Ε») στο Αίγιο «οργάνωσε ΓΣ μέσα σε καθεστώς ωμού εκβιασμού προκειμένου να παρθεί απόφαση αποχώρησης του σωματείου από τη δύναμη της Ομοσπονδίας μας».

Η συνέλευση που «έστησε» το ΔΣ του σωματείου έγινε στις 7 Μάρτη, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων να είναι εποχικοί εργαζόμενοι, που προσλαμβάνονται «με τις γνωστές εκβιαστικές μεθόδους και την τρομοκρατία "να μην σηκώνεις κεφάλι"». Στις πρακτικές αυτές, εξάλλου, πρωτοστατεί ο ίδιος ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, ο οποίος «τρομοκρατεί, διαγράφει μέλη, "προσλαμβάνει" εποχικούς εργάτες με την πλάτη της εργοδοσίας, λειτουργεί ως μεσάζων για όλα τα ζητήματα και φυσικά εξαργυρώνει στο ακέραιο τα αλισβερίσια που έχει χρόνια τώρα με την εργοδοσία».

Η Ομοσπονδία εξηγεί πως η διοίκηση του παραπάνω σωματείου ανέλαβε τη «βρώμικη δουλειά» ως εντολοδόχος της εργοδοσίας, καθώς η τελευταία «έχει από καιρό επεξεργαστεί σχέδιο για να χτυπήσει την ταξική Ομοσπονδία μας και τις συνεπείς δυνάμεις που δίνουν τη μάχη μέσα στον όμιλο "Coca-Cola", για να υπογραφεί νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα εμφιαλωμένα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγείας κι ασφάλειας στη δουλειά, για να έχουν δικαιώματα οι συνάδελφοι στους εργολάβους που δουλεύουν με άθλιους όρους».

Συνέχεια της υπονομευτικής δράσης μπροστά στην κλαδική απεργία

Τα ...όργανα είχαν ήδη ξεκινήσει, με αφορμή την κλαδική απεργία που προκήρυξε στις 29 Μάρτη η Ομοσπονδία, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις. Οι πλειοψηφίες των διοικήσεων στα τρία επιχειρησιακά σωματεία της «3Ε», σε Αθήνα, Αίγιο και Ηράκλειο, είχαν τότε «αποφασίσει» πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, χωρίς να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση, να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Δεν περιορίστηκαν σε αυτό αλλά «σε πλήρη συνεννόηση με στελέχη των εταιρειών του κλάδου προσπάθησαν να υπονομεύσουν την απεργία». Με ένα στόμα - μια φωνή μιλούσαν για «κομματική απεργία».

Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στον κλάδο των εμφιαλωμένων, ειδικά στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στο Σχηματάρι, με την καθημερινή δουλειά των συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας, «ενόχλησε» την εργοδοσία. «Αυτός είναι ο λόγος που παίρνει τα "μέτρα" της και προχωρά στο επόμενο βήμα, αξιοποιώντας τα πρόθυμα φερέφωνα που έχει στο σωματείο του Αιγίου», εξηγεί η Ομοσπονδία.

Καλεί τα σωματεία «να καταδικάσουν τη διασπαστική κίνηση της εργοδοσίας στο Αίγιο, να πάρουν καθαρή θέση απέναντί της και ενάντια στην κατεύθυνση να στηθούν σωματεία και Ομοσπονδίες - σφραγίδες των εργοδοτών που επικυρώνουν εργοδοτικές αποφάσεις για μειώσεις, απολύσεις».

«Στην Ομοσπονδία θέλουμε σωματεία αγωνιστικά, δημοκρατικά, ταξικά. Σωματεία των εργαζομένων και όχι παραμάγαζα των εταιρειών με εκπροσώπους τα στελέχη των επιχειρήσεων», τονίζει.

«Οι εργοδότες δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια να τους πάρουμε όσα μας έκλεψαν. Αυτό το γνωρίζουμε καλά. Ομως οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, οργανωμένοι, αποφασισμένοι για αγώνα, είμαστε τεράστια δύναμη, τίποτα δεν μπορεί να μας αντισταθεί!», καταλήγει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία στις 30 Μάη, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις και κατάργηση των άθλιων ελαστικών εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ