Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού

Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, εκτός από την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα από το χτύπημα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, τους πλειστηριασμούς, τη φοροληστεία κ.λπ., βιώνουν τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της ανάπτυξης που είχε προηγηθεί, σε μια σειρά από τομείς της ζωής τους, που συνδέονται με χρόνια, άλυτα, οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα.

Ελλείψεις σε υποδομές, υποβάθμιση στις εργατογειτονιές, μολυσμένο περιβάλλον, απροστάτευτες λαϊκές περιουσίες από φυσικά φαινόμενα, σοβαρές ελλείψεις σε υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας κ.ά. είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες όχι μόνο των περικοπών της περιόδου της κρίσης, αλλά και της ανάπτυξης που προηγήθηκε, με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Τα νέα «αναπτυξιακά» σχέδια και «μοντέλα» που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις κατά τόπους «φιέστες», είναι η συνέχεια σε αυτόν το δρόμο της αντιλαϊκής ανάπτυξης, της αναρχίας της παραγωγής, του ανταγωνισμού ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό, όχι απλά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα λαϊκά προβλήματα, αλλά αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις θα οξυνθούν.

Οι αιτίες τους, άλλωστε, δεν μπορούν να αναζητηθούν σε «τεχνοκρατικά» ζητήματα, δεν αντικατοπτρίζουν απλά κάποιες «αβλεψίες» ή «προχειρότητες» στο σχεδιασμό του αστικού κράτους. Είναι εκφράσεις της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το «έργο» των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μια πολιτική που υλοποιούν πιστά και οι δημοτικές - περιφερειακές αρχές των αστικών κομμάτων, που είναι προσηλωμένες στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Τα οξυμένα αυτά λαϊκά προβλήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι «δίκαιη ανάπτυξη» σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει για το λαό. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»: Οι εργατογειτονιές της Δυτικής Αττικής συνεχίζουν να αναπνέουν το δηλητήριο της χωματερής της Φυλής, ενώ στο Μενίδι και τη Φυλή οι κάτοικοι ζουν την υποβάθμιση από πρώτο χέρι, με ακατάλληλα σχολεία, σχεδόν ανύπαρκτες συγκοινωνίες, έξαρση των φαινομένων παραβατικότητας, που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, κ.ά.

Στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα, τα «καζάνια του θανάτου», οι μεγάλες δεξαμενές πετρελαιοειδών, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις αυλές των σπιτιών και των σχολείων. Στο Βόλο, οι εργαζόμενοι καλούνται να «συνηθίσουν» το τοξικό νέφος από την καύση απορριμμάτων σε βιομηχανική μονάδα της πόλης, ενώ στην Κάρυστο παραμένει ανοιχτό το μέτωπο ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που μετατρέπουν σε κρανίου τόπο τα βουνά της περιοχής και εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Στα παραπάνω προστίθενται διαχρονικά προβλήματα που μαστίζουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, όπως η ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, η εγκατάλειψη και ο διαρκής περιορισμός ελεύθερων χώρων κ.λπ. Ολα αυτά αποδεικνύουν ξανά ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή καπιταλιστική ανάπτυξη. Οτι τα αναπτυξιακά σχέδια, που αποτελούν εξειδίκευση της αστικής στρατηγικής στους διάφορους κλάδους παραγωγής και στις περιοχές της χώρας, φορτώνουν με νέα βάσανα την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Οι κομμουνιστές, μέσα από τα σωματεία και τους φορείς που συμμετέχουν, αλλά και με την αυτοτελή δράση του Κόμματος, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή της πάλης, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από αυτά τα οξυμένα προβλήματα, αναδεικνύοντας τον πραγματικό ένοχο και τη διέξοδο. Πρωτοστατούν στην ενημέρωση των εργαζομένων, στην αποκάλυψη των αντιδραστικών σχεδιασμών του κεφαλαίου, της στάσης της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνουν για να οργανωθεί ο αγώνας.

Σταθερά επιμένουν να είναι «ψηλά» στην ατζέντα των μαζικών φορέων η πάλη γύρω από τέτοια μέτωπα, με όλες τις μορφές. Εχουν σταθερό μέτωπο στις δυνάμεις που προσπαθούν να εμφανίσουν «διαχειριστικές λύσεις», να συσκοτίσουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων, να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι με μια αλλαγή «παραγωγικού μοντέλου», στο πλαίσιο της ίδιας καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα. Κομμουνιστές βουλευτές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, συμβάλλουν στην ανάδειξη αυτών των ζητημάτων, στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Μέσα και απ' αυτά τα μέτωπα πάλης, εργατικές λαϊκές δυνάμεις αποκτούν αγωνιστική πείρα, συσπειρώνονται σε σωματεία και φορείς, εκπαιδεύονται στην αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου. Μέσα στον αγώνα, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την αναζωογόνηση των σωματείων. Για τη δραστηριοποίηση δυνάμεων που ήταν για χρόνια στην αδράνεια και για τον απεγκλωβισμό τους από τα κόμματα του κεφαλαίου.

Η δράση αυτή, στην οποία ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει για να αναδείξει την παρέμβαση των ΚΟ και σε άλλες περιοχές, είναι συμβολή στην προσπάθεια που κάνουν οι Κομματικές δυνάμεις να ανοίξουν πιο ολοκληρωμένα τη συζήτηση για το πώς η στρατηγική του κεφαλαίου επιδρά στο σύνολο της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων,για την ανάγκη έντασης της πάλης σε σύγκρουση με αυτήν τη στρατηγική, φωτίζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίησή των εργατικών - λαϊκών αναγκών, με άλλο δρόμο ανάπτυξης, με εργατική εξουσία και Κεντρικό Σχεδιασμό, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ