Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Μαστίγιο και καρότο» από τις ΗΠΑ για νέο, σκληρό παζάρι

«Ούτε τώρα, ούτε ποτέ» δεν θα αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, είπε ο Πομπέο

Copyright 2018 The Associated

«Ούτε τώρα, ούτε ποτέ» δεν θα αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, είπε ο Πομπέο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνει ασφυκτικά η κυβέρνηση Τραμπ τις απειλές και τις πιέσεις απέναντι στην ιρανική ηγεσία, επιδιώκοντας την προώθηση των γεωπολιτικών και μονοπωλιακών επιδιώξεων των ΗΠΑ σε βάρος ανταγωνιστών τους από την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, απείλησε με τις «ισχυρότερες κυρώσεις στην Ιστορία» εφόσον η ιρανική κυβέρνηση «δεν αλλάξει πορεία» σε θέματα όπως το «βαλλιστικό πρόγραμμα, τα πυρηνικά όπλα και η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Στο πλαίσιο της επιδίωξης - ουσιαστικά - ανατροπής της ιρανικής ηγεσίας και αντικατάστασής της με άλλη, που θα διευκολύνει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός, εκφωνώντας σχετική ομιλία στο συντηρητικό πολιτικό ίδρυμα «Heritage Foundation» στην Ουάσιγκτον, έθεσε λίστα με όρους στο τραπέζι μίας νέας, ευρύτερης διαπραγμάτευσης. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν «ούτε τώρα, ούτε ποτέ» στο «ιρανικό καθεστώς» την απόκτηση πυρηνικών όπλων, απαίτησε: α) Ανάσχεση του εμπλουτισμού ουρανίου, ακόμη και των πολύ χαμηλών ορίων που επιτρέπει η διεθνής συμφωνία του 2012, β) απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που απαγορεύονται από τη διεθνή συμφωνία, και γ) αποκάλυψη «όλων των προηγούμενων προσπαθειών» για απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Προσπαθώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα που είχε προβάλει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Πομπέο υποστήριξε ότι η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθόλου «δεν βοήθησε στην καλύτερη διαχείριση» των εντάσεων και προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, είπε, ενθάρρυνε την ιρανική γεωπολιτική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Απαίτησε ακολούθως αποχώρηση «όλων των ιρανικών δυνάμεων» από τη Συρία, διακοπή των σχέσεων της Τεχεράνης με τη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» στον Λίβανο και τερματισμό υποστήριξης «τρομοκρατικών» και άλλων οργανώσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή έως το Αφγανιστάν, όπως η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς», οι σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι της Υεμένης και οι Αφγανοί «Ταλιμπάν». Ζήτησε ακόμη ανάσχεση «όλων των απειλών» ενάντια στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και απελευθέρωση όλων των Αμερικανών πολιτών και πολιτών από συμμάχους των ΗΠΑ οι οποίοι «αγνοούνται» ή έχουν φυλακιστεί στο Ιράν «με πλαστές κατηγορίες».

Απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό, ο Πομπέο υποστήριξε ότι για όλα τα βάσανα και τις κακουχίες του φταίει η ιρανική ηγεσία, την οποία κατηγόρησε για «τεράστια διαφθορά» και κακοδιαχείριση του πλούτου της χώρας.

Υποσχέθηκε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τον «εκσυγχρονισμό της ιρανικής οικονομίας και θα τη βοηθήσουν να επανενταχθεί στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», θέτοντας ως παράδειγμα την πορεία των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα.

Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ «θέτουν χρηματοπιστωτικές και οικονομικές δυσκολίες για πολλούς από τους φίλους μας», προσθέτοντας: «Ξέρω πως οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη μπορεί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την παλιά πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν αυτοί, ωστόσο γνωρίζουν τις δικές μας θέσεις». Αμέσως μετά, όμως, απείλησε τα μονοπώλια συμμάχων των ΗΠΑ ότι αν επιλέξουν να συνεργαστούν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις «θα θεωρηθούν υπεύθυνα». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πυκνώνουν οι ανακοινώσεις ενεργειακών μονοπωλίων, όπως τα γαλλικά «Τotal» και «Suez», ότι αν δεν εξαιρεθούν από τις γαλλικές κυρώσεις θα αποχωρήσουν μέχρι το Νοέμβρη.

Οι αντιδράσεις σε Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Οι απαιτήσεις του Πομπέο ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Τεχεράνη. «Ποιος είσαι εσύ που θα αποφασίσεις για το Ιράν;», ξέσπασε ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, τονίζοντας ότι ο κόσμος σήμερα δεν αποδέχεται η Αμερική να αποφασίζει για τις τύχες της υφηλίου. «Η εποχή σας τελείωσε», πρόσθεσε ο Ιρανός ηγέτης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι, «με την υποστήριξη του έθνους».

Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επικρότησε την ομιλία Πομπέο, επισημαίνοντας ότι «κανένας εμπλουτισμός ουρανίου, σκληρές κυρώσεις και αποχώρηση του Ιράν από τη Συρία» είναι «η μόνη πολιτική που μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη».

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ανέφερε πως τη βδομάδα αυτή ξεκινά στη Βιέννη νέος γύρος παζαριών ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα, σε σχέση με τρόπους διατήρησης της Συμφωνίας του 2015.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση σε πυρηνικό σταθμό του Ιράν εξέταζε ο Τραμπ! (2020-11-18 00:00:00.0)
«Δυναμιτίζουν» την περιοχή οι ΗΠΑ (2019-06-19 00:00:00.0)
«Τρομοκρατική οργάνωση» ο... στρατός του Ιράν! (2019-04-09 00:00:00.0)
Νέες απειλές Τραμπ κατά εταίρων και συμμάχων (2018-08-08 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» από τις ΗΠΑ με «12 όρους» (2018-05-26 00:00:00.0)
Εντείνονται εκατέρωθεν οι πιέσεις (2010-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ