Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ

Ενώ ο Νετανιάχου προτείνει σε όλους να ακολουθήσουν την πολιτική των ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Δεν υπάρχει εναλλακτική» απέναντι στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε χτες η επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας στην προχτεσινή ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και τους 12 όρους - απαιτήσεις που προέβαλε έναντι του Ιράν, προκειμένου να μην ασκήσει νέες, σκληρές και ιδιαίτερα επαχθείς κυρώσεις.

«Η ομιλία του υπουργού Πομπέο δεν έδειξε πώς θα γίνει η περιοχή ασφαλέστερη από την απειλή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων μετά την αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία JCPOA ή πώς θα μας βάλει σε καλύτερη θέση, ώστε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά του Ιράν σε τομείς εκτός αυτών που καλύπτονται από τη συμφωνία», τόνισε η Φ. Μογκερίνι.

Παράλληλα, χτες και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των νέων αμερικανικών απειλών έναντι του Ιράν, εκτιμώντας ότι είναι «πάρα πολύ δύσκολα» τα σχέδια των ΗΠΑ για μία νέα συμφωνία με την Τεχεράνη. «Το πλεονέκτημα της συμφωνίας JCPOA ήταν πως είχε ξεκάθαρους στόχους. Προστάτευε τον κόσμο από μία ιρανική πυρηνική βόμβα και σε αντάλλαγμα έδινε στους Ιρανούς κάποια απτά, αναγνωρίσιμα οικονομικά οφέλη. Αυτός ήταν ο πυρήνας της συμφωνίας και οι Αμερικανοί αποχώρησαν από αυτή...», κατέληξε ο Τζόνσον.

Διαφορετική στάση από εκείνη των αξιωματούχων της ΕΕ και άλλων χωρών - μελών παρουσίασε χτες βράδυ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, που έδειξε να υπερασπίζεται την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας πως η χώρα του θα μπορούσε να γίνει ανεπίσημα ένας «ενδιάμεσος», ώστε να εξηγήσει στα άλλα μέλη της ΕΕ και στους Αμερικανούς αξιωματούχους τις θέσεις της κάθε πλευράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για συναντήσεις με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, τονίζοντας ότι η χώρα του κατανοεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε τελετή υποδοχής του Προέδρου της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών (με αφορμή τη μεταφορά της πρεσβείας της Παραγουάης στην Ιερουσαλήμ, μετά τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα), επισήμανε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ άλλαξε την πολιτική θεμελιωδώς όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, αλλά και σε ό,τι αφορά το Ιράν. Ο Νετανιάχου, μάλιστα, «συμπύκνωσε» τη «νέα» πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Τεχεράνης, λέγοντας ότι αφορά εν ολίγοις την απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου, σκληρές κυρώσεις και αποχώρηση του Ιράν από τη Συρία, γιατί «αυτή είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να εγγυηθεί τελικά την ειρήνη». Κάλεσε έτσι όλους να ακολουθήσουν «το παράδειγμα των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ