Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα

Ανακοίνωση του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

«1. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα καταδικάζει τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι σύμμαχοί τους ενάντια σε ένα ανεξάρτητο κράτος, το Αφγανιστάν και τον αφγανικό λαό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανατρέπει άλλους λαούς, να απειλεί την ανθρωπότητα με τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτό ακριβώς πράττουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της.

2. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα επιβεβαιώνει την καταδίκη όποιας μορφής της τρομοκρατίας. Υποστηρίζει την εφαρμογή όλων των σχετικών αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την ίδια στιγμή δηλώνουμε: η τρομοκρατία δεν πρέπει να είναι απάντηση στην τρομοκρατία. Η πρόσφατη στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ δεν είναι ένας κλασικός πόλεμος: είναι μια μορφή τρομοκρατίας που οικοδομείται στο επίπεδο της κρατικής πολιτικής.

3. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα εκφράζει σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων αυτού του πολέμου τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του. Πραγματικά αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι αθώοι άνθρωποι πρέπει να πεθαίνουν για χάρη των εγωιστικών συμφερόντων μιας αλαζονικής υπερδύναμης.

4. Αυτό που επιζητεί το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα είναι έναν ασφαλή, ειρηνικό και δημοκρατικό κόσμο. Ο δρόμος γι' αυτό δεν είναι η βία. Ο μόνος εφικτός δρόμος για την επιδίωξη ενός τέτοιου κόσμου είναι να αποκλειστεί η βία από τις διεθνείς σχέσεις, να υπάρξει ειρηνική αντιμετώπιση των συγκρούσεων, μέσω πολιτικών τρόπων. Ο δρόμος γι' αυτό: να εγκαθιδρυθεί μια κοινωνία βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη.

5. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα καταδικάζει την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να υποστηρίξει τη στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ. Η Ουγγαρία δεν έχει στρατιωτικά συμφέροντα, κανενός είδους, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στο Αφγανιστάν. Συμφέρον του ουγγρικού λαού δεν είναι ο πόλεμος, αλλά η ειρήνη.

6. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα υπενθυμίζει σε όλους τους ανθρώπους με κοινή λογική σ' αυτή τη χώρα: η αιτία, που η Ουγγαρία ξανααντιμετωπίζει την απειλή του πολέμου, είναι γιατί οι πολιτικοί, που κάθονται στο Κοινοβούλιο, έσπρωξαν την Ουγγαρία στο ΝΑΤΟ, παραβλέποντας τα πραγματικά συμφέροντα του έθνους. Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Η πολιτική ελίτ, εγωιστική και διεφθαρμένη μέχρι τις ρίζες της, όλα τα κόμματα που βρίσκονται τώρα στο κοινοβούλιο. Η δουλιά άρχισε με τον Αντάλ (Τζόζεφ Αντάλ, 1990-1994), ολοκληρώθηκε από τον Χορν (Γκιούλα Χορν, 1994-1998), καθώς ο Ορμπαν (από το 1998) για δεύτερη φορά σε ένα ή δύο χρόνια, φέρνει τη χώρα σε πόλεμο. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα απαιτεί να μειωθούν στο ελάχιστο οι δραστηριότητες της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ. Εναντιωνόμαστε στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Τα αμερικάνικα και άλλα ξένα στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν από την Ουγγαρία. Κανένας Ούγγρος φαντάρος δεν πρέπει να πολεμήσει έξω από τα σύνορα της Ουγγαρίας! Τα ουγγρικά στρατεύματα θα πρέπει να ανακαλεστούν από το εξωτερικό.

7. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα καταδικάζει την κυβέρνηση Ορμπαν που χρησιμοποιεί το φόβο των ανθρώπων για τον πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το φόβο του πολέμου για να μειώσει την προσοχή της κοινής γνώμης σχετικά με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μποϊκοτάρουν τις διάφορες ανακοινώσεις του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος σχετικά με την αντίθεσή μας στον πόλεμο και κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκρύψουν την αλήθεια από το λαό. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα θεωρεί αυτή την ενέργεια ως μια ανοιχτή παραβίαση τόσο της ελευθερίας του Τύπου όσο και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ