Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Λέμε όχι σ' αυτόν τον πόλεμο»

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της επίθεσης στο Αφγανιστάν σε όλο τον κόσμο

Φιλειρηνική συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Φιλειρηνική συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη
Σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται και κορυφώνονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, οι οποίες στρέφονται κατά της ιμπεριαλιστικής επιδρομής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν.

Γερμανία: Σημαντικές κινητοποιήσεις

Με ενθουσιασμό χειροκρότησαν χιλιάδες συγκεντρωμένοι το Σάββατο (13 Οκτώβρη) στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου «Τζεντάρμεν - Μαρκτ», όταν ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής ανάγγειλε: 50.000 αγωνιστές της ειρήνης στην πρωτεύουσα και άλλοι 25.000 στη Στουτγκάρδη κατά του πολέμου!

Οπως μεταδίδει από τη Γερμανία ο Θ. Βόρειος, αυτοί οι αριθμοί διαψεύδουν τη σκόπιμη προπαγάνδα ότι το κίνημα ειρήνης έχει αποκοιμηθεί και ότι οι Γερμανοί στην πλειοψηφία τους εγκρίνουν την επίσημη πολιτική υποστήριξης της αμερικανο-βρετανικής επίθεσης στο Αφγανιστάν. «Με την ανεπιφύλακτη υποστήριξη του πολέμου, ο Σρέντερ περιφρονεί τα αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης (προς τα θύματα της τρομοκρατίας)» - υπογραμμίζει ο ομιλητής. «Το κίνημα ειρήνης αποκρούει αποφασιστικά την τρομοκρατία, αλλά το ίδιο αποφασιστικά και τον πόλεμο».

Οι συγκεντρωμένοι στο Βερολίνο προέρχονταν κατά ένα μέρος και από άλλες πόλεις της Γερμανίας. Επίσης από τις ΗΠΑ μετείχαν στη μεγάλη αυτή αντιπολεμική διαδήλωση ο καθηγητής Γιόζεφ Βαϊτσενμπάουμ και ο βετεράνος του Βιετνάμ Στέφεν Σάμερ. Εκ μέρους των δυνάμεων ειρήνης των ΗΠΑ, ο Βαϊτσενμπάουμ καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει δικαιοσύνη στον κόσμο χρειάζεται να τερματιστεί η εκμετάλλευση των δύο τρίτων της ανθρωπότητας από το υπόλοιπο ένα τρίτο.

Μαζικές οι εκδηλώσεις και στη Σουηδία

Associated Press

Μαζικές οι εκδηλώσεις και στη Σουηδία
Οι οργανωτικές επιτροπές των δύο αντιπολεμικών κινητοποιήσεων εκδήλωσαν ικανοποίηση, τόσο από το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων, όσο και από τον ενθουσιασμό τους και το γεγονός ότι η συμμετοχή νέων ανθρώπων ήταν σημαντική.

Σουηδία: Μαζικές διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες Σουηδοί διαδήλωσαν το Σάββατο την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο εναντίον του λαού του Αφγανιστάν. Η μεγαλύτερη διαδήλωση, στη Στοκχόλμη, συγκέντρωσε τουλάχιστον 5.000 άτομα, ενώ διαδηλώσεις έγιναν σε περίπου 30 πόλεις ακόμα.

Οι διαδηλωτές (Σουηδοί και μετανάστες) συγκεντρώθηκαν με συνθήματα ενάντια στη συμμετοχή της Σουηδίας στον πόλεμο, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Ν. Κωνστάντης από τη Σουηδία, οι διαδηλώσεις έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές, επίσης, κατάφεραν να σταματήσουν την ομιλία, που θα έκανε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σουηδία, στην πόλη Ουμέο στη Βόρεια Σουηδία.

Στην Ιταλία

Χιλιάδες Ιταλοί έλαβαν μέρος σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας το Σαββατοκύριακο. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι φοιτητές, οι οποίοι έδωσαν βροντερό «παρών», διαδηλώνοντας εναντίον του πολέμου των ΗΠΑ και της περί αυτές συμμαχίας εναντίον του Αφγανιστάν στη Ρώμη, στη Νάπολη και πολλές άλλες πόλεις.

Ιδιαίτερα μαζική η συγκέντρωση στο Λονδίνο

Associated Press

Ιδιαίτερα μαζική η συγκέντρωση στο Λονδίνο
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε πορεία στην Ούμπρια, στην κεντρική Ιταλία, από την Ασίζη στην Περούτζια.

Στη Ρώμη υπήρξαν δύο χωριστές πορείες, με την πρώτη, στην οποία συμμετείχε και η Κομμουνιστική Επανίδρυση, να κινείται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, χωρίς να φθάσει όμως εκεί, καθώς εμποδίστηκε από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις. Μια δεύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πιάτσα Βενέτσια.

Ινδία: Πανεθνικές ειρηνικές διαδηλώσεις

Χιλιάδες άνθρωποι, διανοούμενοι, νεολαία, φοιτητές, γυναίκες, εργαζόμενοι, διαδήλωσαν την περασμένη Παρασκευή στο Αμερικανικό Κέντρο στο Νέο Δελχί, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Ο λαός διαδήλωσε ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ύστερα από το κάλεσμα των αριστερών κομμάτων, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό), του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, του Αριστερού Μπλοκ και άλλων σχηματισμών να κινητοποιηθούν ενάντια στον άδικο πόλεμο που οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί τους έχουν εξαπολύσει στο Αφγανιστάν. Συνθήματα όπως: «Οι Αμερικανοί δημιούργησαν τον Μπιν Λάντεν», «Οχι στη χρήση των βάσεων της Ινδίας για τον αμερικανοκίνητο πόλεμο στο Αφγανιστάν», «Θέλουμε δουλιά και όχι πόλεμο», ακούγονταν από χιλιάδες στόματα που διαδήλωναν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στόχος της τεράστιας πορείας ήταν να καταγγελθεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, καθώς και η τρομοκρατία. Η πορεία ήταν ειρηνική, αλλά σύντομα βρέθηκε μπροστά σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά από το Αμερικανικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι από τα κόμματα που είχαν καλέσει το λαό σε κινητοποίηση, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως παρόμοιες συγκεντρώσεις είχαν πραγματοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, και τονίστηκε ότι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Από τις συγκεντρώσεις στη Γερμανία

Associated Press

Από τις συγκεντρώσεις στη Γερμανία
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Καλκούτα την Κυριακή, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 70.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον κόμβο Ιντιμίντια. Και αυτή η διαδήλωση οργανώθηκε από το Αριστερό Μέτωπο, με τη συμμετοχή του ΚΚΙ και του ΚΚΙ(Μ), αλλά και δεκάδων συνδικαλιστικών και φοιτητικών ενώσεων.

Σε άλλες χώρες

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις αναφέρθηκαν ακόμη στη Βρετανία, όπου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ, πάνω από 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, με τη μεγαλύτερη να πραγματοποιείται την Κυριακή στο Λονδίνο, με επίκεντρο την πλατεία Τραφάλγκαρ. Μια από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, η πρόεδρος της «Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό» Κάρολ Νόουτον, εξέφρασε ικανοποίηση και πρόσθεσε ότι «αποδείχτηκε το εύρος της αντίθεσης των Βρετανών» στους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. Η πορεία που επακολούθησε είχε το όνομα «Ειρήνη - Δικαιοσύνη για Ολους». Χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν για τον ίδιο σκοπό στη Γλασκόβη, αλλά και στη Νάντη της Γαλλίας. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ