Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Το Ιράν στο στόχαστρο;

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της λίστας με τους 22 καταζητούμενους από το FBI, οι αναλύσεις και οι πληροφορίες όσον αφορά στο θέμα, έριχναν βαριά τη σκιά τους επάνω σε διάφορες χώρες, που ενδέχεται να «υποθάλπουν» την τρομοκρατία, λειτουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο ως ανάχωμα ή άλλοθι για μία πιθανή και άμεση επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σε άλλες χώρες.

Από εκείνη τη στιγμή, το θέμα αυτό έχει μόνιμο χώρο πια σε διάφορα δημοσιεύματα ανά την υφήλιο. Ετσι, η αραβική εφημερίδα «Asharq al - Awsat», που εκδίδεται στο Λονδίνο, στο κυριακάτικο δημοσίευμά της, αναφέρει ότι τουλάχιστον τρεις από τους 22 ανθρώπους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ουάσιγκτον με τους «πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες» βρίσκονταν στο Ιράν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, οι τρεις άνδρες είχαν περάσει «μήνες» στο Ιράν πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Ενας από αυτούς, ο Ιμάντ Μουγκνίγια είχε εγκαταλείψει «εθελοντικώς» το Ιράν, όταν οι αρχές του διαμήνυσαν ότι «η παρουσία του δεν ωφελούσε το Ιράν και δε θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλειά του, δεδομένης της συμφωνίας του Ιρανού προέδρου, Μοχάμαντ Χαταμί, για υπό όρους συνεργασία με τη διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Αλί Ατούι, τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν επίσης, όπως τον Μουγκνίγια, μέλος της λιβανικής Χεζμπολάχ και κατηγορείται για συμμετοχή στην αεροπειρατεία του αεροσκάφους της TWA, επισκέφθηκε το Ιράν πολλές φορές στη διάρκεια του 1999. Πάντως, στο δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας δεν αναφέρεται το όνομα του τρίτου ατόμου που είχε επισκεφθεί το Ιράν πριν από τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, αλλά επισημαίνεται ότι αρκετοί από τους 22 υπόπτους στη λίστα του FBI είναι Σιίτες που είχαν σπουδάσει σε σχολή Σιιτών στην ιερή ιρανική πόλη Κομ.

Μια πρώτη προσπάθεια «ρυμούλκησης» του Ιράν στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» θεωρείται η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού εξωτερικών Τζακ Στρο στην Τεχεράνη, στις 25 Σεπτέμβρη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποιο ορατό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής προσέγγισης. Αραγε μπορεί να θεωρηθεί νίκη της δυτικής διπλωματίας, αν γίνει πιστευτό το δημοσίευμα της βρετανικής «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το γεγονός ότι το Ιράν, που καταδίκασε μεν τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, θα μπορούσε μολαταύτα να είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα διευθυνότανε από τα Ηνωμένα Εθνη;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το δημοσίευμα της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που μάλιστα αναφέρει ότι ο Μοσέν Ρεζάι, ανώτατο στέλεχος του καθεστώτος της Τεχεράνης (ΓΓ του πανίσχυρου Συμβουλίου Επίβλεψης, που ελέγχει εάν οι νόμοι της χώρας συμβαδίζουν με τις επιταγές του Ισλάμ), δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να μοιραστεί με τις ΗΠΑ τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι μυστικές του υπηρεσίες: «Εάν οι Αμερικανοί βρεθούν σοβαρά μπλεγμένοι στο Αφγανιστάν, τότε θα έχουν πραγματικά την ανάγκη του Ιράν», τόνισε στην εφημερίδα ο Ρεζάι. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που ένα στέλεχος τόσο υψηλά ιστάμενο στην ιεραρχία του Ιράν αφήνει να εννοηθεί πως η χώρα του, που από το 1980 δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτές οι δηλώσεις, του επί 16 χρόνια ηγέτη των Πασνταράν -φύλακες της ισλαμικής επανάστασης- υποδηλώνουν πως η Τεχεράνη πασχίζει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη για να διαγράψει την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ