Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΗΠΑ
«Στροφή» της Προέδρου;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Για πολλοστή ημέρα, χτες, η ινδονησιακή πρωτεύουσα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε ισλαμιστές διαδηλωτές και σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Λίγες, μόλις, ώρες νωρίτερα, η Πρόεδρος Μεγκαβάτι Σικαρνοπούτρι, σε ομιλία της, είχε προχωρήσει, ουσιαστικά, σε αλλαγή στάσης εξαπολύοντας δριμεία κριτική στις αμερικανικές στρατιωτικές επιδρομές στο Αφγανιστάν.

Αντλίες νερού, δακρυγόνα αλλά και άσφαιρα πυρά χρησιμοποίησε η ινδονησιακή αστυνομία, για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους μπροστά στο Κοινοβούλιο, ισλαμιστές διαδηλωτές. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ έγιναν αρκετές συλλήψεις, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός. Ο αστυνομικός διευθυντής της Τζακάρτα, στη συνέχεια, προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας αλλά και τη βία, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαδήλωση «είχε απαγορευτεί, γιατί η σημερινή ημέρα είναι αργία», ενώ συμπλήρωνε ότι «χρησιμοποιήθηκε βία, προκειμένου να μην εισέλθουν στο Κοινοβούλιο». Υπενθυμίζεται ότι στην Ινδονησία, που είναι το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο, οι αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις είναι καθημερινές τις τελευταίες βδομάδες.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η πολιτική ηγεσία της χώρας φαίνεται ότι προχωρά σε μια «αλλαγή πλεύσης» απέναντι στις εξελίξεις. Η Πρόεδρος Μεγκαβάτι Σικαρνοπούτρι, σε ομιλία της σε τέμενος την Κυριακή, τόνιζε ότι «η τρομοκρατία πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά κανένας πολίτης, ομάδα ή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε επιχειρήσεις για να πιάσει τρομοκράτες, με επιθέσεις στο έδαφος άλλης χώρας. Η βία δεν πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με βία». Οι δηλώσεις Σικαρνοπούτρι ερμηνεύονται ως σαφή στροφή, καθώς η Σικαρνοπούτρι ήταν από τις πρώτες που είχε εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη της στις ΗΠΑ, ενώ την περασμένη βδομάδα, με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, είχε εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ