Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Απρόσμενη επίθεση

Με αφορμή το περίφημο, πρώτο ματς, για τον παγκόσμιο τίτλο ανάμεσα στον Ανατόλι Κάρποβ και τον Γκάρι Κασπάροβ, στο οποίο ο Κάρποβ είχε προηγηθεί 4-0 και μετά από (3) τρεις μήνες καθημερινού (με τις διακοπές) παιχνιδιού, εξελίχθηκε σε 5-4 και διεκόπη από τον τότε πρόεδρο της FIDE Φλορέντσιο Καμπαμάνες, παρουσιάζουμε την παρακάτω θέση σαν παράδειγμα τρόπου παιξίματος εκ μέρους του Κάρποβ, στο διάστημα που είχε προηγηθεί με 4-0.

Η παρακάτω θέση δείχνει τον παλιό ριψοκίνδυνο και επιθετικό τρόπο παιχνιδιού, σε σχέση με τις «κρατημένες» παρτίδες του παραπάνω ματς, που συχνά είχαν περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στο θεωρητικό μέρος. Η παρτίδα παίχτηκε το 1907 μεταξύ των Ροτλέβι και Ρουμπιστάιν. Οπως θα διαπιστώσετε, η θέση δεν προμηνύει τη θύελλα που θα ξεσηκώσουν τα μαύρα, όπου ξαφνικά 4 κομμάτια βρίσκονται να είναι κάτω από τα πυρά του αντιπάλου, αλλά κανένα από αυτά να μη μπορεί να παρθεί!

Η θύελλα αρχίζει από την κίνηση των μαύρων 1... Αβ6+ 2. Ρθ1 Ιη4! Ο ίππος του μαύρου είναι απρόβλεπτος, γιατί αν τα λευκά προσπαθούσαν να τον εξουδετερώσουν, τότε οι μαύροι πύργοι θα έπιαναν την «2η» γραμμή αποκτώντας μεγάλη υπεροχή. 3. Αε4 Βθ4! 4. η3 ΠΧγ3! Τρία κομμάτια κάτω από απειλή και η μαύρη βασίλισσα να «τρώγεται» στην κίνηση! 5. ηθ4 Πδ2! 6. ΒΧΠ Αε4+ 7. Βη2 Πθ3!

Στα λευκά δε μένει παρά να εγκαταλείψουν. Παρακολουθήσαμε ένα συνδυασμό οκτώ κινήσεων που σαν ανεμοστρόβιλος παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Τα μαύρα απέδειξαν περίτρανα το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και πόσο αρμονικά μπορεί να συνδυαστεί μαζί με άλλα κομμάτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ